Παναγιώτης Βάσιος – «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης»: Προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς από τον Δήμο Χαλανδρίου

0

Ένα μεγάλο θέμα που  απασχολεί όλους μας είναι  η προστασία της πόλης μας από ακραία καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο από τις πυρκαγιές.
Η Διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου μέχρι σήμερα δεν μας έχει δείξει ικανότητες στην πρόληψη και αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Να θυμίσουμε  ότι το 2015, επί ημερών της σημερινής διοίκησης, από πυρκαγιά καταστράφηκε το θέατρο ρεματιάς Χαλανδρίου. Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα γειτονικά σπίτια και δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες.
Στο Χαλάνδρι το πιο ευπαθές μέρος για πυρκαγιά είναι η ρεματιά, η οποία βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και καλό είναι η διοίκηση του Δήμου να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας.
Στο Χαλάνδρι πρόσφατα παρατηρήθηκαν  πυρκαγιές σε οικόπεδα πλησίον σε κατοικημένες περιοχές. Ιδιαίτερα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κοντά στο ΜΕΤΡΟ Χαλανδρίου χρειάστηκαν ρίψεις νερού από ελικόπτερο.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο  Δήμος έγκαιρα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου οφείλει να   καλεί τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, εντός των ορίων  του, να τα καθαρίσουν. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν άμεσα τα οικόπεδα καθαρίζονται με ευθύνη του Δήμου και καλούνται οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν τα κόστη.
Αυτή η διαδικασία ακολουθούνταν όλα τα χρόνια από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και είχαμε θετικά αποτελέσματα.
Να μη ξεχνάμε ότι  η χώρα μας γνώρισε τη μεγαλύτερη πύρινη καταστροφή στο Μάτι Αττικής με ανυπολόγιστο κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικά αγαθά και σε περιβαλλοντικούς όρους.
Εμείς για μία ακόμη φορά τονίζουμε την συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στα θέματα πολιτικής προστασίας. Οι εθελοντικές οργανώσεις παρέχουν συνδρομή σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφών και οφείλουν οι δήμοι να τις αξιοποιούν και να τις εντάσσουν στα τοπικά σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Παναγιώτης Βάσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης».

Share.

Comments are closed.