Πόσο κινδυνεύουν από νόσηση, διασωλήνωση ή θάνατο εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

0

Ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων έχει ξεπεράσει πλέον τα πέντε εκατομμύρια (μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 5.168.000 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί), αριθμός όμως που βρίσκεται ακόμη μακριά από το στόχο της ανοσίας, δηλαδή τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού.
Και ενώ στις ηλικίες τριάντα με πενήντα ετών τα ποσοστά των εμβολιασμών δεν είναι τα αναμενόμενα (σημειώνεται πως περίπου έξι στους δέκα έχουν κάνει την πρώτη δόση), είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ αναφορικά με το πόσο προστατεύει ο εμβολιασμός από νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο.
Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 26 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτά, το 55% των ενηλίκων έχει πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις. Στον αντίποδα, 4.036.897 πολίτες είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε είναι μη πλήρως εμβολιασμένοι. Η διαφορά είναι χαοτική.
Για να δούμε τι συμβαίνει με τη νόσηση, τη διασωλήνωση και τους θανάτους σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

  • Στους ανεμβολίαστους έχουν σημειωθεί συνολικά 334 κρούσματα5.040 διασωληνώσεις και 7.839 θάνατοι.
  • Στους πλήρως εμβολιασμένους έχουν σημειωθεί 230 κρούσματα, 56 διασωληνώσεις και 182 θανάτους.

Χάρη στον εμβολιασμό η μείωση του κινδύνου νόσησης μειώνεται κατά 97%. Σε ποσοστό 99% ανέρχεται η μείωση του κινδύνου διασωλήνωσης και 98% η μείωση του κινδύνου θανάτου.
«Τα δεδομένα από τους πρώτους μήνες της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας αποδεικνύουν την αυξημένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στην COVID-19 & επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά ότι αυτό είναι το σημαντικότερο όπλο κατά της πανδημίας» σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Share.

Comments are closed.