Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……1 Αυγούστου 1898. Συνεστήθη ο Σταφιδικός Σύνδεσμος Μεσσηνίας

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, την 1η Αυγούστου 1898, συνεστήθη, με την υπογραφή 110 σταφιδοπαραγωγών, ο Σταφιδικός Σύνδεσμος Μεσσηνίας με στόχο την από πάσης απόψεως προστασία του προϊόντος της σταφίδας που ήταν ένα από τα κυριότερα προϊόντα της Μεσσηνίας.
Την πρώτη προσωρινή διοίκηση του συνδέσμου αποτέλεσαν οι: Βίκτωρ Τζαν, Γερμανός βιομήχανος που είχε εγκατασταθεί στην Καλαμάτα και ασχολείτο με το εμπόριο της σταφίδας διαθέτοντας και δική του σταφιδάμπελο, Παναγιώτη Σπανίδη δικηγόρο και δημοσιογράφο από τη Θουρία, Παναγιώτη Στρούμπο έμπορος σταφίδας και άλλων γεωργικών προϊόντων και κατόπιν Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων με το εκκλησιαστικό όνομα Ιεζεκιήλ (Βελανιδιώτης).
Το Σεπτέμβριο του 1898 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου και στην οποία παραβρέθηκαν 200 περίπου σταφιδοπαραγωγοί. Σε αυτή τη γενική συνέλευση εκλέχτηκε και η πρώτη διοίκηση του συνδέσμου την οποία αποτέλεσαν οι: Στραβοσκιάδης Θεόδωρος δικηγόρος και σταφιδοπαραγωγός, Παπαφωτεινός Νικόλαος μεγαλέμπορος, Καρατζάς Γεώργιος από τη Μεσσήνη, Παναγιώτης Σπανίδης, Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος δικηγόρος και σταφιδοπαραγωγός, Δημήτρης Παυλίκος μεγαλέμπορος αποικιακών και γεωργικών προϊόντων.

Πηγή: Μεσσηνιακά, Μίμη Φερέτου

Share.

Comments are closed.