Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν 300 πυροσβέστες – Η φωτιά καίει ακόμη – Σε Ζήρια και Παναγοπούλα τα μέτωπα

0

Στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα που για δεύτερη ημέρα κατατρώνε την Αιγιάλεια Αχαΐας, ρίχτηκαν με το πρώτο φως της ημέρα επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Ήδη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην παραθαλάσσια ζώνη όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες μικρής ισχύος.
Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, έχουν καεί ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική περιοχή. Παράλληλα, 16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας με εγκαύματα στο χέρι, με τους 8 από αυτούς (επτά με αναπνευστικά και ο άνθρωπος με τα εγκαύματα) παρέμειναν για νοσηλεία, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τη μάχη για την κατάσβεση δίνουν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Χθες, πυροσβεστικά πλοιάρια βοηθούσαν στην κατάσβεση καθώς η φωτιά είχε επεκταθεί και κάτω από την παλαιά εθνική οδό, σε περιοχές κατάφυτες, γεμάτες πεύκα μέχρι το νερό.
Το λιμενικό, ένα φέρι μποτ αλλά και ιδιώτες με φουσκωτά, βοήθησαν στην απεγκλωβισμό κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στη θάλασσα, σε Καμάρες και Μπούκα και στην εκκένωση του ξενοδοχείου Long Beach το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά.
Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τέσσερα χωριά, η Ζήρια (από όπου και ξεκίνησε η φωτιά) οι Καμάρες, το Λαμπίρι ακριβώς από κάτω από τη Ζήρια στην παραλία και αργά το απόγευμα ο Λόγγος. Το βράδυ στους κατοίκους του Λόγγου δόθηκε το πράσινο φως να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς δεν κινδύνευε πλέον να περάσει στο χωριό.
Εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου στο σημείο για να συντονίσει την κατάσβεση της φωτιάς, βρέθηκε και ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ για να ερευνήσει το ενδεχόμενο εμπρησμού. Μάλιστα, μάρτυρες έκαναν λόγο για ύποπτη κίνηση δύο ατόμων στη Ζήρια τα οποία και αναζητούνται.
Η κατάσταση και σήμερα αναμένεται δύσκολη με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους όπως και χθες.
Τέλος, για λόγους ασφαλείας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Λαμπίρι – Άνω Ζηρια. Στην περιοχή πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του πυροσβεστικού σώματος.

Share.

Comments are closed.