Μιχάλης Κατρίνης: Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

0

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η ψηφιακή αναβάθμιση για τον απλό πολίτη αλλά και τις επιχειρήσεις, προχωράει με πολύ αργά βήματα και με υψηλό κόστος.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση παραδίδει το έργο του Κτηματολογίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «δεν μιλάμε για αναβάθμιση ή επιτάχυνση ή εκσυγχρονισμό του, αλλά για κλείσιμο των περιοχών υπό κτηματογράφηση.»  
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση που η Κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μαγική λέξη, έθεσε κάποια βασικά ζητήματα που σχετίζονται με:

  • τις ψηλές χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων, καθώς οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ
  • τις χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης, με την Ελλάδα να είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ
  • τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελεί τη βασικότερη τεχνολογία στρατηγικής σημασίας που αναμένεται να φέρει θεμελιώδεις αλλαγές, δεδομένου ότι θα εξελιχθεί σε βασικό μοχλό ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα

Θυμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο διευκρινίσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΕΕΤΤ για το υψηλό κόστος χρήσης δεδομένων, χωρίς να λάβει επαρκείς απαντήσεις.
Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο ταμείο ‘’Φαιστός’’ το οποίο θα αξιοποιήσει χρήματα από τη δημοπρασία συχνοτήτων 5G, χωρίς να έχει διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον για τις δράσεις και τις επιλογές του.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Κυβέρνηση ασχολείται περισσότερο με τη διαφήμιση παρά με την ουσία του μελλοντικού ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χωρίς να διασφαλίζει όμως τη χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή, καθώς λόγω του υψηλού κόστους θα αποτελεί ένα είδος πολυτελείας για τα νοικοκυριά..».

Share.

Comments are closed.