Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……29 Ιουλίου 2005. Πέθανε ο καθηγητής Θεόδωρος Βλαχοδημήτρης

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 29 Ιουλίου 2005, πέθανε σε ηλικία 79 χρονών ο καθηγητής και ποιητής Θοδωρής Βλαχοδημήτρης που είχε γεννήθηκε στο χωριό Σουληνάρι το 1925. Καταγόταν από πάμφτωχη οικογένεια αφού οι γονείς του δουλεύοντας σε αγροτικές δουλειές με δυσκολία τα έφερναν βόλτα κάτι που εξανάγκασε το Θοδωρή να μπει από μικρός στο μεροκάματο για να βοηθήσει το οικογενειακό εισόδημα. Αφού τελείωσε στη γενέτειρά του το Δημοτικό Σχολείο με μεγάλες δυσκολίες τελείωσε και το Γυμνάσιο Πύλου και με ακόμη μεγαλύτερες πήρε πτυχία από τη  Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου
Η μεγάλη φτώχια τον έκανε να αισθανθεί τις κοινωνικές αδικίες όσο κανένας άλλος. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στο τμήμα διαφώτισης του στελεχικού συγκροτήματος της ΕΠΟΝ. Για τη συμμετοχή του εξορίστηκε στα στρατόπεδα Μούδρου Λήμνου και Μακρόνησο.
Αρχικά εργάστηκε στην Ελλάδα και δίδαξε γλώσσα και λογοτεχνία. Λόγω της δικτατορίας του 1967 αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό. Από το 1969 έως το 1980 εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης της Deutsche Forschungsgemeinchaft και από το 1980 στην Ακαδημία των Επιστημών της Γοτίγγης. Από το 1974 και μετά τον συναντάμε σε διάφορα πόστα στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου να διδάσκει Ελληνικά, Ιστορία του Πολιτισμού, Τέχνη και Φιλοσοφία.
Εκείνο όμως που τον τράβηξε ιδιαίτερα και που αφιερώθηκε σ’ αυτό είναι η ποίηση. Το 1947 πρωτοφανερώνεται από το περιοδικό «Πελοποννησιακά Φύλλα». Στη  συνέχεια συνεργάζεται με ποιήματα στα περιοδικά «Καινούργια εποχή», «Ο Λογοτέχνης» κ.α. και με διάφορες εφημερίδες. Το 1954 κυκλοφορεί το ποιητικό του βιβλίο «Νέα από την πόλη του Νέστορα» και το 1956 «Τα κύμβαλα του Μπενάρες».  Έχει γράψει ακόμη το έργο: «Κωστής Παλαμάς – μία νέα κριτική αντιμετώπιση». Ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης είναι απλός ποιητής και οι στίχοι του είναι γεμάτοι ειλικρίνεια, τρυφερότητα, ανθρωπιά και μιλούν στην ψυχή του σημερινού ανθρώπου.

Share.

Comments are closed.