Συγκλονίζει ο πατέρας της Τοπαλούδη: Τα ισόβια σε δολοφόνους γυναικών να είναι πραγματικά ισόβια

0

Αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, «το θρίλερ της Φολεγάνδρου» άρχισε να ξεκαθαρίζει: Ο 30χρονος σύντροφος της κοπέλας που είχε εντοπιστεί νεκρή στη θάλασσα ενώ βρισκόταν για διακοπές στο νησί, είχε συλληφθεί και είχε ομολογήσει ότι την έσπρωξε από τα βράχια, έπειτα από καυγά που είχαν για μια ασήμαντη αφορμή: Η 26χρονη Γαρυφαλλιά, φαρμακοποιός από την Κορινθία, είχε χάσει τη ζωή της δολοφονημένη από τον άνθρωπο με τον οποίο έκανε τις πρώτες της διακοπές μακριά από τους γονείς της. Το άκουσμα της είδησης προκάλεσε αποτροπιασμό και οργή. Όμως δύο άνθρωποι στο μακρινό Διδυμότειχο, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από τους γονείς της Γαρυφαλλιάς που βυθίζονταν ήδη στον θρήνο, αισθάνονταν κοντά τους όσο λίγοι: Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, της κοπέλας που βιάστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από δύο νεαρούς δράστες στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018. Της κοπέλας με το γλυκό χαμόγελο που έγινε σύμβολο του αγώνα κατά των γυναικοκτονιών, η αύξηση των οποίων συνταράσσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τη χώρα.
«Από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία του παιδιού μας φωνάζαμε “να μην υπάρξει άλλη Ελένη”, κι όμως τα βίαια εγκλήματα με θύματα γυναίκες πολλαπλασιάζονται. Είναι κρίμα και το λέμε από την πρώτη στιγμή», λέει στα «ΝΕΑ» ο πατέρας της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης. Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, παρά τη βαθιά τους οδύνη, δίνουν ενεργό «παρών» στη μάχη για τη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων ώστε να σωθούν άλλες αθώες γυναίκες, τα εν δυνάμει επόμενα θύματα.

Χωρίς ελαφρυντικά
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τοπαλούδη, «οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων είναι αδύνατο να σωφρονιστούν και να επανενταχθούν σε αυτήν την κοινωνία». Γι’ αυτό «τα ισόβια στην περίπτωσή τους πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια. Με έκτιση της ποινής χωρίς κανένα απολύτως ελαφρυντικό και χωρίς δικηγορίστικα τερτίπια, που ντρέπομαι και μόνο που τα ακούω», προσθέτει. «Αυτοί οι εγκληματίες να εκτίουν όλη την ποινή και χωρίς να δικαιούνται κανενός είδους άδεια. Στις 15 Μαΐου, μετά την αποτρόπαια δολοφονία της Καρολάιν δεχτήκαμε στο σπίτι μας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία τονίσαμε αυτό ακριβώς: Οσο πιο γρήγορα αποφασίσετε εσείς ως ένας από τους δύο πόλους εξουσίας να λάβετε αυτήν την πρωτοβουλία, τόσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα γλιτώσετε. Και για να μην κρυβόμαστε, το σύστημα πρέπει να ονομάζεται τιμωρητικό και όχι σωφρονιστικό γιατί οι δράστες τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων, βιασμών και δολοφονιών γυναικών, αν βγουν έξω θα επαναλάβουν τα ίδια και χειρότερα, το βλέπουμε άλλωστε».

Παρά τα κοινά συναισθήματα που μοιράζονται, οι γονείς της Ελένης δεν έχουν έρθει σε επαφή με την οικογένεια της Γαρυφαλλιάς. «Είναι πολύ δύσκολα τα λόγια αυτές τις στιγμές, δεν υπάρχουν λόγια συμπαράστασης, παρά μόνο ένα ζεστό βλέμμα που μπορεί να απευθύνει κάποιος», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Οι γονείς της Καρολάιν, οι γονείς της Γαρυφαλλιάς ξεκινούν να διαβαίνουν κι εκείνοι τον δικό τους Γολγοθά μέχρι να πεθάνουν».
Το πιο σημαντικό, όμως, για να μην υπάρξουν ξανά θύματα, είναι, κατά τον Γιάννη Τοπαλούδη, «να μάθουμε να αγαπούμε τα παιδιά μας γιατί μόνο τότε αυτά θα παροτρυνθούν να αγαπούν τους άλλους ανθρώπους». «Ο ρόλος του γονέα είναι ο δυσκολότερος ρόλος. Και γι’ αυτό θα πρέπει να πέσουν όλοι οι θεσμοί του κράτους πάνω από αυτό το θέμα», σημειώνει. «Να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για όσα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς τους, να βοηθήσουν όσα παιδιά εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά σε μικρές ηλικίες, να στηρίξουν τις σχέσεις παιδιών – γονέων, από εκεί ξεκινούν όλα».
Για να ενισχυθεί η πρόληψη ειδεχθών εγκλημάτων με θύματα γυναίκες, μέσω ενημερώσεων γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, μέσω συντονισμού δράσεων αλλά και της έμπρακτης στήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους, οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη επιδιώκουν την ίδρυση φορέα με την ονομασία «ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΕΝΗ», για τον οποίο έχουν ζητήσει και την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Share.

Comments are closed.