Χαράλαμπος Γώγος: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα

0

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία.
Ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».
Επιπλέον τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.

Η πίεση στα νοσοκομεία
«Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία», υποστήριξε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί πίεση στα νοσοκομεία.

«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπωςείχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

Share.

Comments are closed.