Μάκης Γιομπαζολιάς*: Ουδέν κακόν αμιγές… και στην πανδημία

Σε πρόσφατες αναρτήσεις μας, έχουμε αναφερθεί στην πανδημία του covid 19, τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις της. Με την επιβαλλόμενη προσοχή και σύνεση, ως μη ειδικοί άλλωστε.
Αλλά παρακολουθώντας, τις δημόσιες αναφορές των ειδικών.
Μελετώντας ιστορικά δεδομένα των πανδημιών.
Βιώνοντας, όπως όλοι , τις οδύνες από την υγειονομική κρίση.
Διαπιστώνοντας τα σωστά και τα λάθη, στα μέτρα που λαμβάνονται και την πολιτική διαχείριση της κρίσης.
Και προσέχοντας ειδικά τις απόψεις του ειδικού επιστήμονα γιατρού από τα Ιωάννινα, που εκτιμάμε ιδιαίτερα.
Όλα αυτά βοηθούν, για να επιχειρήσουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, που όλους μας απασχολούν. Όσο μπορούμε απροκατάληπτα, χωρίς εξυπνακισμούς και δοκισησοφίες.
— Γιατί αυξάνονται πάλι, στις άλλες χώρες και στην Ελλάδα, τα κρούσματα από covid 19 ?
** Λόγω των μεταλλάξεων του ιού, που είναι ευκολότερα και περισσότερο μεταδοτικές. Και πλήττουν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες, που δεν έχουν καμία προστασία. Και νέους ανθρώπους, που είναι, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Ακόμη λόγω των απρονόητων “ανοιγμάτων” στις δραστηριότητες, ενώ ο ιός είναι εδώ. Που υπακούουν στις οικονομικές ανάγκες της ζωής. Αλλά δυσκολεύουν την υγεία και την ζωή.

— Θα έχουμε τέταρτο και φονικότερο κύμα της πανδημίας, μέσα στο καλοκαίρι και πάντως από το φθινόπωρο ?
** Είναι πολύ πιθανό. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα είναι φονικότερο. Κινδυνεύουν περισσότερο ηλικιωμένοι που δεν έχουν προστασία εμβολιασμού. Και είναι οι λιγότεροι στις ηλικιακές ομάδες τους. Αντίθετα, από τους νεότερους, ακόμη και ανεμβολίαστους, όπως είναι ακόμη οι πιο πολλοί, μπορεί να προσβληθούν αρκετοί, λόγω και της έντονης και πιο “απρόσεχτης” κοινωνικής ζωής τους. Αλλά μάλλον θα περάσουν σχετικώς ελαφρά την λοίμωξη. Μπορούν όμως να μεταδώσουν τον ιό σε ηλικιωμένους του περιβάλλοντος τους, που κινδυνεύουν.

— Οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό ?
** Βεβαίως, αν τον έχουν. Οι ίδιοι δεν νοσούν ή νοσούν ελαφρά, ίσως και ασυμπτωματικά. Αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε απροστάτευτους και να τους θέσουν σε κίνδυνο.

— Γιατί σε προηγούμενες πανδημίες και δη στην ανάλογη του 1918-19 δεν υπήρξε τέταρτο κύμα ?
** Διότι τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα προστασίας (εμβόλια, άλλα φάρμακα, ΜΕΘ, ειδικά μέτρα κ.λ.π. ). Νόσησαν απείρως περισσότεροι παγκοσμίως. Έχασαν την ζωή τους περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι πάρα πολλοί που νόσησαν, απέκτησαν προστατευτικά αντισώματα από την νόσο και όχι από εμβόλια, που δεν υπήρχαν. Έτσι δημιουργήθηκε η περιβόητη “ανοσία της αγέλης”. Και η πανδημία “έφυγε” μετά το τρίτο κύμα. Αλλά με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

— Γιατί λοιπόν εμβολιαζόμαστε τώρα ?
** Διότι έτσι σώζουμε την ζωή πολλών ηλικιωμένων ανθρώπων και άλλων που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ασθενές ανοσοποιητικό. Ακόμη και κάποιοι νεότεροι κινδυνεύουν, έστω λιγότερο. Αν υπήρχαν εμβόλια πριν από 100 χρόνια, δεν θα πέθαιναν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

— Δεν είναι θεμιτοί οι προβληματισμοί, για τα εμβόλια και τις πιθανές παρενέργειες τους ?
** Είναι απόλυτα κατανοητοί οι προβληματισμοί. Όχι όμως οι αντιεπιστημονικές δοξασίες, για “γριπούλα”, για τσιπάκια του Μπιλ ΓκέΙτς, για συνωμοσία των ισχυρών, που θέλουν να μειώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό και άλλα χαλεπά. Όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Στα συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί, ότι είναι ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίσιμες.

— Πως και πότε αναμένεται να “φύγει” αυτή η πανδημία ?
** Όταν θα επιτευχθεί, τοπικά και διεθνώς η “ανοσία της αγέλης”, με τον συνδυασμό εμβολιασμών και νόσησης. Το ενωρίτερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Λόγω των προβληματισμών που καθυστερούν τους εμβολιασμούς. Λόγω των μεταλλάξεων, με τις οποίες “αμύνεται” ο ιός. Λόγω μη συντονισμού των δράσεων διεθνώς. Λόγω κερδοσκοπικών παιγνίων των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Λόγω κυβερνητικών αβελτηριών παντού και στην Ελλάδα. Που οφείλονται, άλλοτε σε λανθασμένες επιλογές και άλλοτε σε κακούς υπολογισμούς, στο “ζύγι” μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και των λειτουργικών αναγκών της οικονομίας.

— Και τί πρέπει να κάνουμε μέχρι τότε ?
** Να πειστούμε να εμβολιαστούμε. Κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας και έχοντες υποκείμενα νοσήματα. Και νεότεροι, για να προστατεύσουν εαυτούς αλλά ιδίως τους μεγαλύτερους. Όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, στο μέτρο του δυνατού, μέχρι να “φύγει” αυτό το κακό.

— Μετά την πανδημία, θα επανέλθουμε σε κανονικότητα ζωής, όπως και πριν από αυτήν ?
** Ουδείς γνωρίζει ακριβώς. Πιθανώς, η νέα κανονικότητα να είναι “αλλιώς”. Με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και καλύτερα εθνικά συστήματα υγειονομικής και κοινωνικής προστασίας. Με αναγκαστικά μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, κυρίως στην υγεία, την παιδεία, την επιστημονική έρευνα και τις νέες τεχνολογίες. Με διάχυση οικονομικής επάρκειας σε περισσότερους. Και με προσαρμογές της ζωής και της οικονομίας στην ήδη καλπάζουσα κλιματική αλλαγή.

Τα παραπάνω ούτε μπορούν ούτε φιλοδοξούν να μας κάνουν σοφότερους. Συμβολή στην γνώση και την κρίση όλων μας είναι. Μακάρι τα διδάγματα, από αυτήν την τεράστια περιπέτεια, να οδηγήσουν σε καλύτερες εποχές για όλους. Σε συνειδητοποίηση της μικρότητας μας και του πεπερασμένου βίου μας, μπροστά στην αστείρευτη δύναμη και το ατελεύτητο της φύσης και του χρόνου. Και σε καλύτερες σχέσεις. Με συνεργασία, ομόνοια και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και των θεσμικών τους συγκροτήσεων. Αντί να σκοτωνόμαστε για εθνικές και διεθνείς δολιότητες. Και να τσακωνόμαστε για λογής μικρότητες. Είθε..!

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα 58  προηγούμενα άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χάρης  Δούκας: Η Δημοτική Αστυνομία απελευθερώνει δημόσιο χώρο, αποδίδοντάς τον στους πολίτες

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, στην εκπομπή «Γιατί με…

1 ώρα ago

Δίωρη παράταση ψηφοφορίας στις εκλογές των εκπαιδευτικών για τους αιρετούς από το Υπουργείο Παιδείας

Το Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δίωρη παράταση  ψηφοφορίας  (μέχρι…

5 ώρες ago

ΔΟΕ: Αίτημα για παράταση στη διαδικασία των εκλογών αιρετών στα Υ.Σ.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), λόγω της δυσλειτουργία της πλατφόρμα των ηλεκτρονικών εκλογών για τα…

6 ώρες ago

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ):  Για την εκλογική διαδικασία σήμερα

Από το ξεκίνημα της διαδικασίας σήμερα για τις ηλεκτρονικές εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια γινόμαστε δέκτες…

6 ώρες ago

Χρήστος Αηδόνης-Δήμαρχος Παλλήνης: Η νέα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να λύσει προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών που κληρονόμησε από την προηγούμενη Διοίκηση

Με έντονες αναφορές στην αντιπολίτευση και στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε…

18 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» στο ΤΥΠΕΤ

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 3/11…

18 ώρες ago