Παναγιώτης Βάσιος – Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης: Βελτιωτική παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία πάρκων σκύλων

0

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης», Παναγιώτης Βάσιος, ενημερώνει για τη βελτιωτική παρέμβαση που έκανε η παράταξή του προς το Υπουργείο Eσωτερικών, σχετικά με τη δημιουργία πάρκων σκύλων, τονίζοντας ότι «Για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη μας, συμβάλουμε με προτάσεις τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βάσιου
«Για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη μας, συμβάλουμε με προτάσεις τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες.
Με την απόφαση 61/2021 το Δ.Σ του Δήμου Χαλανδρίου αποφάσισε την “Δημιουργία και διαμόρφωση πάρκων σκύλων σε διάφορες περιοχές του Δήμου Χαλανδρίου”. Εμείς στηρίξαμε από την αρχή όλες τις πολιτικές για τα ζώα συντροφιάς αλλά και για τα αδέσποτα. Θεωρούμε όμως ότι δεν μπορεί από μόνο του  το Δ. Σ να χωροθετεί μέσα σ’ ένα κοινόχρηστο χώρο ή να ορίζει κάποιο χώρο ως χώρο πάρκου σκύλων.
Για τον λόγο αυτό, ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, να λάβει υπόψη το εν λόγω θέμα και στο άρθρο  24 όπου προβλέπεται ότι “κάθε δήμος δύναται να κατασκευάζει και να λειτουργεί περιφραγμένα πάρκα σκύλων για την εξασφάλιση χώρου άσκησης τους” να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.
Η ερώτηση που θέσαμε: “:Σε ελεύθερους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την κατασκευή και λειτουργία πάρκου σκύλων σε τμήμα του χώρου από μόνο του, χωρίς άδεια από την πολεοδομία κ.λ.π; Ας λάβετε υπόψη σας ότι σύμφωνα με την νομοθεσία οι περιοχές αυτές είναι χώροι εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, οι οποίοι προβλέπονται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και νοούνται ως χώροι δημιουργίας πνευμόνων πρασίνου και αναψυχής, με στόχο τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στους ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, εκτός από δραστηριότητες ήπιας αναψυχής – όπως παιδικές χαρές -επιτρέπονται οι παρακάτω λειτουργίες εφόσον προβλέπονται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό: (5) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις. (9) Χώροι συνάθροισης κοινού: μόνο ανοικτά θέατρα μικρής κλίμακας με απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους και θερινοί κινηματογράφοι. (30) Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα κοινή υπουργική απόφαση 18485/26-4-2017 ΦΕΚ Β’ 1412). Επιτρέπονται μόνο Γωνιές ανακύκλωσης. (24.1) Γεωργικές, δασικές και λοιπές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. (46) Αστική γεωργία. Επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι στο Π.Δ 59/29 Ιουνίου /2018  δεν περιέχεται ο χαρακτηρισμός “πάρκο σκύλων” κ.α”
Η απάντηση που λάβαμε από τους αρμοδίους του ΥΠΕΣ είναι ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου.
Διαβάζοντας σχετικό άρθρο για τα ζώα συντροφιάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής πληροφορηθήκαμε ότι στο αρχικό σχέδιο έγιναν πολλές αλλαγές προκειμένου οι ρυθμίσεις να τύχουν ευρείας αποδοχής και ότι την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.
Παναγιώτης Βάσιος,

Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου. “Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης”»

Share.

Comments are closed.