Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 12 Ιουλίου 1940, το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού Βλάση συνεδριάζει και αποφασίζει να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια για να ανεγερθεί στήλη στην Καλαμάτα με το όνομα του Καμαρινού Κυριακού και του Πανάγου Κυριακού.
Πώς όμως έγινε η ιστορία αυτή αφού ο Καμαρινός Κυριακού θεωρείτο ιστορικά μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες πριν την έναρξη της επανάστασης του 1821. Ένα πρόσωπο που θεωρήθηκε προδότης της Φιλικής Εταιρίας και δολοφονήθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες. Τώρα, τι δουλειά έχει ο Καμαρινός Κυριακού με τους Βλασαίους; Εύλογο το ερώτημα, δύσκολη η απάντηση. Φωτίζεται η πλευρά αυτή διαβάζοντας την πράξη 29 της 12ης Ιουλίου 1940 του κοινοτικού συμβουλίου Βλάση. Με την πράξη αυτή το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 100 δραχμών, από τον προϋπολογισμό της κοινότητας Βλάση, για να ανεγερθεί στήλη στην Καλαμάτα με το όνομα του Καμαρινού Κυριακού και του Πανάγου Κυριακού που το κοινοτικό συμβούλιο Βλάση τους χαρακτηρίζει «ένδοξους προγόνους μας». Όλα αυτά λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο του 1940 μέσα στο κλίμα που είχε διαμορφώσει το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
Για την ιστορία ας παρουσιάσουμε λίγα ακόμη στοιχεία για τον Καμαρινό Κυριακού (1781-1820) και για τον Παναγή Κυριακού. Ο Καμαρινός ήταν αρχικά από τα σημαίνοντα μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Ήταν αυτός που μύησε στην εταιρία τον Πετρόμπεη και άλλους προκρίτους. Τον ίδιο τον είχε μυήσει στην εταιρεία ο Παπαφλέσσας. Όταν ο Μαυρομιχάλης τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρωσία το 1919 να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Πατριάρχη και του Καποδίστρια ο Καμαρινός έκανε περίεργες συναντήσεις με εχθρούς της εταιρίας. Οι κινήσεις που έκανε, θεωρήθηκαν ύποπτες και η Φιλική Εταιρία φοβήθηκε προδοσία. Την ίδια περίοδο ο Καμαρινός ήρθε και σε σύγκρουση με τον Υψηλάντη σχετικά με την έναρξη της επανάστασης και τότε πάρθηκε η μεγάλη απόφαση να τον δολοφονήσει η ίδια η εταιρεία. Την απόφαση εκτέλεσαν τρεις από τους σημαντικότερους φιλικούς, ο Καραβίας, ο Ευμορφόπουλος και ο Σφαέλος στο Δούναβη. Τέλος, ο Παναγής Κυριακού ήταν πρόκριτος στην Καλαμάτα. Τον έκλεισαν στις φυλακές της Τριπολιτσάς με άλλους προκρίτους στις παραμονές της επανάστασης του 1821.
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…