Categories: Κοινωνία

Συναγερμός για την μετάδοση του κορονοϊού στις κατασκηνώσεις – Προειδοποίηση Παπαευαγγέλου και Τζανάκη για μεγάλες συρροές

«Χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι ότι κάνει μεγάλες συρροές», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής Ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι αρκετά σοβαρά και καλά φτιαγμένα, αλλά όταν έχει τόσο μεταδοτική νόσο μπορούν εύκολα να γίνουν μεγάλες συρροές» σημείωσε η καθηγήτρια.
Ήδη σε τέσσερις κατασκηνώσεις (Χανιά, Χαλκιδική, Κορινθία και Καπανδρίτι Αττικής) έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα:

  • Στην παιδική κατασκήνωση στα Χανιά μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν εντοπιστεί επτά κρούσματα κορονοϊού ενώ διερευνούνταν άλλα 30 περιστατικά. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση παραμένει κλειστή.
  • Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, σε κατασκήνωση με παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών εντοπίστηκαν 20 θετικά παιδιά. Τα τρία ήταν από τη Λάρισα, το ένα από τον Βόλο και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ιχνηλάτησης προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο μεγάλη είναι η διασπορά που έχει γίνει στην κατασκήνωση.
  • Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης σε κατασκήνωση στο Καπανδρίτι, στην Αττική.
  • Στο Σοφικό Κορινθίας βρέθηκαν έξι κρούσματα μέχρι στιγμής. Τόσο τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά όσο και αυτά που ήταν στην ίδια ομαδα, απομονώθηκαν και αναχώρησαν από την κατασκήνωση. Διεξάγεται ιχνηλάτηση με ράπιντ και σελφ τεστ στα παιδιά και τους εργαζόμενους της κατασκήνωσης, για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.
    «Οι γονείς τους και οι κηδεμόνες τους έχουν ειδοποιηθεί, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, τηρούνται όλα όσα προβλέπονται και ορίζονται απο τον ΕΟΔΥ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης κ. Σκούρας.

Βραδυφλεγείς βόμβες
Ο Καθηγητής πνευμονολογίας – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Νίκος Τζανάκης,
αναφερόμενος στη συρροή κρουσμάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις κάνει λόγο για βραδυφλεγείς βόμβες με δηλώσεις του χθες στην εκπομπή LIVE NEWS με το Νίκο Ευαγγελάτο
«Στην παρούσα υγειονομική κατάσταση τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις είναι ελλιπή, δεν γίνεται τα παιδιά να μπαίνουν με self ή rapid test και να τα υπηρετούν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες εκεί μέσα. Υπάρχει έντονη κινητικότητα. Θα μπορούσε να είναι εξαιρετική κοινωνική φούσκα για τα παιδιά αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στεγανοποιούσαν την είσοδο του ιού. Το 10% των παιδιών θα νοσήσουν από αυτές τις δύο κατασκηνώσεις» προβλέπει ο καθηγητής.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου: Έλαβε το βραβείο ΕΜΥΑ 2024 στην Πορτογαλία – Είναι το τρίτο ελληνικό μουσείο με αυτή τη διάκριση

Καθώς οι τομείς των μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη διευρύνονται  και η σημασία του πολιτισμού…

18 ώρες ago

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δικαστήριο του Βόλου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως δικηγόρου σε…

19 ώρες ago

Οι «υπόγειες διαδρομές» του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Νέες αποκαλύψεις του Guardian

Μπορεί θεωρητικά η εμπλοκή του Ρομάν Αμπράμοβιτς με το ποδόσφαιρο να σταμάτησε πριν από περίπου 2…

24 ώρες ago

Xάρης Δούκας: Να αφυπνίσουμε την Ευρώπη

Το Μεγάλο Σάββατο, είχα την τύχη να συμμετάσχω στο Παρίσι σε μια συνάντηση δημάρχων σημαντικών…

1 ημέρα ago

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.…

1 ημέρα ago