Το σχέδιο για τον διαχωρισμό σε αμιγείς ή μικτούς χώρους – Βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις και πελάτες

0

Δεδομένου ότι τα καθημερινά κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και νέα μέτρα να έχουν τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη, μπαίνει πια στην τελική ευθεία ο διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης και πολιτισμού σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτούς, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ο διαχωρισμός των καταστημάτων να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας να μετατεθεί για πέντε με δέκα ημέρες αργότερα, στα τέλη του μήνα.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μικτούς. Εάν δεν το κάνουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.
Τσουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.
Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.
Παράλληλα προβλέπονται και “καμπάνες” για τους πελάτες. Συγκεκριμένα το πρόστιμο που προβλέπεται  για πελάτ οι οποίος βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους και δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα είναι 300 ευρώ.
Βαριά “καμπάνα” επίσης τον περιμένει εάν φέρει πλαστό έγγραφο καθώς το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.
Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

  • Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό
  • Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορονοϊού
  • Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Τέλος, οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.

Share.

Comments are closed.