Με μια νέα ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αποδεικνύει γιατί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Τα στοιχεία που αξιοποιηεί και παρουσιάζει είναι από το Ισραήλ όπου παρά την εντυπωσιακή πρόοδο των εμβολιασμών, ζει ένα νέο κύμα της πανδημίας και τα νέα κρούσματα είναι όλα σχεδόν από την μετάλλαξη Δέλτα.
Όμως, ενώ στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού, τα σοβαρά περιστατικά ήταν της τάξης του 2,5% του συνόλου των ασθενών, σήμερα- εξαιτίας του γεγονότος ότι το 60% των κατοίκων του Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση– τα σοβαρά περιστατικά έχουν μειωθεί στο 0,5%.
Συμπέρασμα: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν με την μετάλλαξη Δέλτα αλλά θα την περάσουν ελαφριά. Συνεπώς, συμπληρώνει ο καθηγητής Μόσιαλος, ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε… και ας προσπαθήσουμε να πείσουμε και όσους διστάζουν ή φοβούνται.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου
«Περίπου το 60% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου της Pfizer, και πρωτοπορώντας στους μαζικούς εμβολιασμούς είχαν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε μονοψήφιο αριθμό, ήδη από τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, από τις 6 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στα χέρα τους, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της ήπιας συμπτωματικής νόσου είχε μειωθεί μεν, αλλά το εμβόλιο
ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό.
Η πτώση αυτή βέβαια συνέπεσε με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και με τη άρση των περιορισμών στο Ισραήλ.
Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Eran Segal, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά στο Ισραήλ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μόλυνσης.
Oι Times of Israel αναφέρουν πως σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ ανήκει σε λοίμωξη που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το 2,5% όλων των ατόμων που επιβεβαιώθηκε πως κόλλησαν COVID-19 αρρώστησαν σοβαρά κατά τα προηγούμενα κύματα (20-30 άτομα ανά 1.000 περιπτώσεις).
Σε αυτό το κύμα όμως στο Ισραήλ, μόνο 3-5 άτομα ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθένησαν σοβαρά,
ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 0,5% δηλαδή.
Τα εμβόλια τους προστατεύουν επαρκώς λοιπόν και από την παραλλαγή Δέλτα. Και αυτά είναι πραγματικά δεδομένα: τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν νοσούν σοβαρά ακόμα και αν κολλήσουν.
Τα εμβόλια δουλεύουν. Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους μπορούμε να προστατευτούν από τον ιό.»