Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα… 4 Ιουλίου 1843. Παύεται η Δήμαρχος Αριστομένους Α. Οικονομόπουλος

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου 1843, ο διοικητής Κορώνης παύει προσωρινά από τα καθήκοντα του το δήμαρχο Αριστομένους Αναγνώστη Οικονομόπουλο και τον παραπέμπει σε δίκη με την αιτιολογία ότι καταπίεζε τους δημότες του. Πίσω από αυτή την παραπομπή οι τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες βλέπουν πολιτική δίωξη. Όταν η προσωρινή παύση γίνεται στην πράξη μόνιμη και η δίκη αργεί να γίνει ο δήμαρχος δηλώνει από τη Βούταινα που βρισκόταν στην αθηναϊκή εφημερίδα «Καρτερία», (φύλλο 41) μεταξύ των άλλων: «Τι δηλοί λοιπόν η επτάμηνος αυτή παύσις μου στηριζόμενη εις την προκειμένην όλως ανυπόστατον και μάλιστα δι΄ εμέ κατηγορίαν ως και η μέχρι τούδε βραδύτης της εκδικάσεώς μου; Έκαστος δύναται να κατανοήσει…». Η δε εφημερίδα «Αιών», (φύλλο 455), γράφει: «Όχι! Ο κ. Οικονομόπουλος, αθώος ών, πρέπει να τιμωρηθεί δια της αυθαιρεσίας, αφού δεν τον τιμωρεί ο νόμος πρέπει να τιμωρηθεί, χωρίς να δικαστεί, ως έχων, φαίνεται αμαρτίας γονέων. Ιδού η δικαιοσύνη του συνταγματικού υπουργού!».

Τελικά ο δήμαρχος Αναγνώστης Οικονομόπουλος εισήχθη σε δίκη στην οποία αποκαλύφτηκε ότι δεν υπήρχε αδίκημα και αθωώθηκε. Επανήλθε στα δημαρχιακά του καθήκοντα.
Στις αρχές του 1846 ο Αναγνώστης Οικονομόπουλος περιέπεσε και πάλι στη δυσμένεια του καθεστώτος Κωλέττη και άρχισαν νέες διώξεις. Αυτή τη φορά κατηγορήθηκε ότι παραποίησε τους εκλογικούς καταλόγους.
Παρά τη νέα δίωξή του οι δημότες τον τίμησαν και στις δημοτικές εκλογές του 1846 επανεξελέγη δήμαρχος.

Share.

Comments are closed.