Στα μέσα Ιουλίου βγάζουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – Τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους

0

Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο στους εξωτερικούς χώρους.
Το θέμα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη ή την Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει τελική απόφαση για την οριστική ημερομηνία άρσης του μέτρου και μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.
Πάντως οι ειδικοί προσανατολίζονται να συστήσουν την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα Ιουλίου, αλλά να είναι υποχρεωτική η χρήση της, όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως π.χ. σε μέσα μεταφοράς, γήπεδα, συναυλιακούς χώρους κ.α.
Σε ότι αφορά τους κλειστούς χώρους, οι επιστήμονες προτείνουν το μέτρο να συνεχιστεί καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνεται επιτόπου ο έλεγχος και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων ή μη κατά την είσοδο σε αυτούς.
Πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για το πώς θα μπορούσε τεχνικά να υποστηριχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη διαπίστωση της γνησιότητάς του. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, από επιδημιολογικής και εμβολιαστικής πλευράς, είναι φανερό ότι τα μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν.

Αριστοτελία Πελώνη: Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά
Την πεποίθησή της ότι βρισκόμαστε κοντά στην κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους εξέφρασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, η κ. Πελώνη είπε ότι: «Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών»
«Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται και το Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα. Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού», τόνισε.
«Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Share.

Comments are closed.