Σε τροχιά σύγκρουσης με τον Μπάιντεν και οι καθολικοί επίσκοποι των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

0

Αμερικανοί καθολικοί επίσκοποι είναι σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με τον Τζο Μπάιντεν, μετά την έγκριση της σύνταξης εγγράφου το οποίο ενδεχομένως να ζητά να αποκλειστεί ο Αμερικανός πρόεδρος από τη Θεία Κοινωνία, δηλαδή να του επιβληθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας.
Ο 78χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, πιστός καθολικός, που εκκλησιάζεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει την απόφαση που είχε λάβει το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις. Ο Μπάιντεν, πάντως, είπε ότι δεν πιστεύει πώς στο τέλος οι καθολικοί επίσκοποι θα υιοθετήσουν πολιτική που θα του απαγορεύει να κοινωνεί. «Είναι προσωπικό θέμα και δεν νομίζω ότι θα συμβεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Στην ψηφοφορία που έγινε στη συνεδρίαση της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ (USCCB), 168 τάχθηκαν υπέρ και 55 κατά της σύνταξης του εγγράφου που θα επιπλήττει τους Καθολικούς πολιτικούς, όπως ο Μπάιντεν, οι οποίοι υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.
Οι επίσκοποι που τάχθηκαν υπέρ της σύνταξης του εγγράφου επέμειναν ότι δεν θα κατονομάζεται κανένας πολιτικός σε αυτό, αλλά οι απόψεις του Αμερικανού προέδρου αναφέρθηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Πάντως το Βατικανό έχει προειδοποιήσει τους Αμερικανούς επισκόπους να μην προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους New York Times. Ο πάπας Φραγκίσκος είχε επισημάνει πρόσφατα σε κήρυγμά του ότι η Θεία Κοινωνία «δεν είναι ανταμοιβή για αγίους, αλλά ο άρτος των αμαρτωλών».
Το θέμα, όπως αναφέρει η Washington Post, διχάζει τους Αμερικανούς καθολικούς επισκόπους. Έξι καθολικοί Δημοκράτες βουλευτές κυκλοφόρησαν χθες Παρασκευή μια «δήλωση αρχών», που δηλώνει ότι «κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι απόλυτα σύμφωνο με όλες τις πτυχές του δόγματος της Εκκλησίας», ενώ περιγράφουν μερικές από τις δικές τους θέσεις που ευθυγραμμίζονται με την εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φτώχειας και της στήριξης των επεκτάσεων της εκπαίδευσης και της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης.
«Το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας είναι κεντρικό στη ζωή των πιστών καθολικών και η αξιοποίησή του ως όπλου κατά Δημοκρατικών βουλευτών για την υποστήριξή τους στην ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση μιας γυναίκας στην άμβλωση είναι αντιφατική», δήλωσαν, προτρέποντας τους επισκόπους να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Πάπα Φραγκίσκου. «Ουδείς εκλεγμένος αξιωματούχος δεν έχει απειληθεί με άρνηση της Θείας Κοινωνίας επειδή υποστηρίζει και έχει υποστηρίξει πολιτικές αντίθετες με τις διδαχές της Εκκλησίας , συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της θανατικής ποινής, του διαχωρισμού παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, της άρνησης χορήγησης ασύλου σε όσους ζητούν ασφάλεια τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον περιορισμό της βοήθειας σε πεινασμένους και της άρνησης δικαιωμάτων σε μετανάστες», προσθέτουν.
«Σχεδόν κάθε ημέρα μιλώ με καθολικούς που είναι μπερδεμένοι με το γεγονός ότι έχουμε έναν πρόεδρο που διατείνεται ότι είναι ευσεβής καθολικός, αλλά προωθεί την πιο ακραία φιλική προς τις αμβλώσεις ατζέντα στην ιστορία μας», δήλωσε ο επίσκοπος Ντόναλντ Χάινγκ.
Από την άλλη ο επίσκοπος Ρόμπερτ ΜακΕλρόι– που ήταν αντίθετος στη σύνταξη του εγγράφου- προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση θα είναι ενάντια στον στόχο των επισκόπων να ενώσουν τους καθολικούς. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο έγγραφο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη μετατροπή της Θείας Κοινωνίας σε «όπλο».
Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι και μπορεί να είναι ο πρώτος που η εκκλησία του θα του αρνηθεί το δικαίωμα να κοινωνεί, μια εξέλιξη που υπογραμμίζει πόσο διχάζει το θέμα των αμβλώσεων τον αμερικανικό πολιτικό και θρησκευτικό βίο. Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός που υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις και έχει αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν κυρώσεις από τον καθολικό κλήρο. Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε δεχθεί και ο πρώην ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όταν είχε κατεβεί υποψήφιος πρόεδρος το 2004. Το ψήφισμα που εξετάζουν οι καθολικοί επίσκοποι στις ΗΠΑ, πάντως, δεν θα ήταν δεσμευτικό και είναι απίθανο να το εφαρμόσει η εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Ουάσιγκτον, όπου εκκλησιάζεται ο Μπάιντεν.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο των δημοσιογράφων Julia Harte και Gabriella Borter του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, με τίτλο «U.S. bishops vote to draft Communion statement that may rebuke Biden», στα αγγλικά, πατώντας  ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner