Δίκτυο Nordic Monitor: Διαρροή απορρήτων έγγραφων της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

0

H ιστοσελίδα Nordic Monitor εξόριστου στη Σουηδία τούρκου δημοσιογράφου Αμπτουλάχ Μποζκούρτ (Abdullah Bozkurt) δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν αναφορές για σχέδια πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα και την Αρμενία χρονολογούνται από το 2014 και είναι πολύ πιθανό να έχουν επικαιροποιηθεί.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα επισημαίνει ότι η Τουρκία έδινε τότε στα απόρρητα επιχειρησιακά σχέδια των ενόπλων δυνάμεών της, την κωδική ονομασία «Τζέρμπα» (Djerba ή Cerbe στα τούρκικα), όπου Τζέρμπα είναι ένα μικρό νησί της σημερινής Τυνησίας τον 16ο αιώνα, όπου τον 16ο αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία νίκησε τις  δυνάμεις των Δυτικών.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η επιλογή της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης από πλευράς Τουρκίας, φαίνεται να προωθεί το αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει συχνά μιλήσει για αντιπαράθεση μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.
Το 2018, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του αντιμετωπίζει μια «μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ πολλάκις ο Ερντογάν έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία πως δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το πολεμικό σχέδιο της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από την δικογραφία μιας υπόθεσης που εκδικάστηκε στην Άγκυρα.
Ο ανακριτής της υπόθεσης, πιστός ακόλουθος του Ερντογάν, Σερντάρ Κοσκούμ (Serdar Coşkun), φαίνεται πως παρέλειψε να αφαιρέσει από τον φάκελο της δικογραφίας τα εμπιστευτικά αρχεία πριν τα καταθέσει στο δικαστήριο.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου στα πλαίσια έρευνας σχετικά με το  αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016.
Στα αρχεία περιλαμβάνονται και τα σχέδια για την εισβολή στην Ελλάδα, όπως και την Αρμενία και εστάλησαν ηλεκτρονικά σε υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού, μέσω ασφαλούς εσωτερικού email του στρατιωτικού συστήματος επικοινωνιών λίγο μετά το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.
Στο σημείο αυτό το Nordic Monitor επισημαίνει πως κανένα μήνυμα που να υπονοεί την απόπειρα πραξικοπήματος δεν εντοπίστηκε, γεγονός που ενισχύει την θεωρία πως ενδεχομένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενορχήστρωσε ο ίδιος τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016.
Τα έγγραφα ωστόσο δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του τουρκικού στρατού στην ανατολική Μεσόγειο ή την σχεδιαζόμενη εισβολή στην Ελλάδα, πέραν του ονόματος της επιχείρησης.
Το δημοσίευμα εικάζει πως καθώς οι λεπτομέρειες της πολεμικής επιχείρησης κατηγοριοποιούνται ως «υψίστης ασφαλείας», δεν γίνεται να διαμοιραστούν μέσα του δικτύου ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.
Παρόλα αυτά, το PowerPoint,  φαίνεται να έχει προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει την παρουσίασή του σε υψηλά ιστάμενα στελέχη του στρατού στην Τουρκία, ως ενδεχόμενο σχέδιο με το βλέμμα στις εξελίξεις, τότε, στη Συρία.
Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε έτσι τις ικανότητές του και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατευμάτων σύμφωνα με μια σειρά από κατευθύνσεις αναφορικά με τις γειτονικές χώρες. Βασικό διακύβευμα ήταν τότε να εξασφαλίσουν πως διατηρούν τις επιθετικές και αποτρεπτικές τους ικανότητες στα δυτικά, αλλά και τα νότια σύνορα, καθώς μετακινούν στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία.
Η Τουρκία οξύνει εσκεμμένα τη ρητορική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με στόχο να αντισταθμίσει την μεγάλη έρευνα για φαινόμενα διαφθοράς που ενέπλεκαν τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και οικονομικούς και πολιτικούς του συνεργάτες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι η κυβέρνησή του μετέτρεψε πρόσφατα την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλώντας τεράστια αντίδραση από τη μεριά της Ελλάδος.
Επιπλέον αναφέρεται στο Τουρκολυβικό ,μνημόνιο και τη συμφωνία ασφάλειας που απογράφτηκε από την Τουρκία και την κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης και η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα με ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν ξεκινήσει διπλωματικές αντεπιθέσεις.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του εκτελεστικού διευθυντή του ΔικτύουNordic MonitorΑμπντουλάχ Μποζκούρτ (Abdullah Bozkurt) με τίτλο «Turkey named secret war plans for east Med after 16th century Ottoman victory against Christian alliance», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.