Γιάννης Μαγκριώτης*: Τα προγνωστικά-διαγνωστικά τεστ, οι ευθύνες της κυβέρνησης και η αξιοπιστία της πολιτείας.

0

Η κυβέρνηση τονίζει με έμφαση τώρα, ότι τα self test βοήθησαν αποφασιστικά στην μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στις ΜΕΘ και των απωλειών ζωών.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι αληθές, γιατί πέρα από την περιορισμένη διαγνωστική αξιοπιστία τους, υπάρχουν και θέματα αξιοπιστίας χρήσης και ενημέρωσης.
Η υιοθέτησή τους τελευταία αποκαλύπτει την αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση, από αμυντική και σε προληπτική.
Δηλαδή, μέχρι πρόσφατα περίμενε να περάσουν τα κρούσματα έναν αριθμό και στην συνέχεια επέβαλε περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις.
Γι’ αυτό στο δεύτερο κύμα η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών με τα χειρότερα υγειονομικά αποτελέσματα και την μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία.
Δυστυχώς δεν άκουσε τους διεθνείς οργανισμούς υγείας που έλεγαν με έμφαση: “test, test, test” και, δεν επέλεξε την πρόληψη από την αρχή. Βέβαια τα μοριακά τεστ και τα rapid test, που ήταν διαθέσιμα από την αρχή σχεδόν της πανδημίας, είναι πιο ακριβά, είναι όμως πολύ πιο αξιόπιστα από τα self test.
Το κόστος χρήσης τους για πρόληψη θα ήταν πολύ μικρότερο από το κόστος που πλήρωσε η οικονομία και η κοινωνία, από την μη χρήση τους.
Γιατί δεν το έκανε, γιατί δεν ζητάει μια συγγνώμη τώρα, γιατί αυτή και τα περισσότερα ΜΜΕ μας λένε ότι και τότε είχε δίκιο και τώρα έχει δίκιο.
Η σχέση εμπιστοσύνης πολιτείας και πολιτών, δεν χτίζεται με τον φόβο και την προπαγάνδα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 238 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.