Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια ιστορική απόφαση των G7 για την φορολογία των πολυεθνικών, που μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες

0

Διαβάζαμε για χρόνια για τα μεγάλα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, για τα υπερκέρδη τα τελευταία χρόνια των μεγάλων, κυρίως Αμερικάνικων, γιγάντων των νέων τεχνολογιών, τους φορολογικούς παραδείσους όπου κρύβουν τα κέρδη τους, την έκρηξη ανάπτυξης της Κίνας που στηρίζεται στην πολύ φθηνή εργασία, ακόμη και την παιδική εργασία, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις κρυφές κρατικές επιδοτήσεις που δημιουργούν κρυφά χρέη.
Ταυτόχρονα γνωρίζαμε την φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, τις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, την εξαθλίωση και τις εμφύλιες συγκρούσεις στις φτωχές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, που προκαλούν και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Και όλα αυτά προσπαθούσαν να μας πείσουν οι πολιτικοί και μηντιακοί εκφραστές τους ότι, ήταν αναπόφευκτα.
Διαφορετικές φωνές υπήρχαν στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, όμως δεν έγιναν ποτέ επιλογή για αλλαγή της τραγικής εξέλιξης.
Ο Ομπάμα μίλησε για την ανάγκη αλλαγών, όμως οι Ρεμπουμπλικάνοι και οι Αμερικανικές πολυεθνικές αντέδρασαν σκληρά.
Ο Τράμπ στην προεδρία, όχι μόνο δεν υποστήριξε αυτή την πολιτική, αντιθέτως μείωσε τους φόρους των πλουσίων και των εταιρειών και περιόρισε δραστικά το κοινωνικό κράτος, που ενίσχυσε ο Ομπάμα.
Η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, έπληξε την μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, από την άλλη έφερε τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές και ειδικά στις εταιρείες των νέων τεχνολογιών.
Ο Μπάιντεν άρπαξε την ευκαιρία και πρότεινε την αλλαγή στην φορολόγιση του υπερβολικού πλούτου, τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων για να υπάρξουν δημόσια έσοδα, που θα στηρίξουν το κοινωνικό κράτος.
Οι εφτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, τελικά, αποφάσισαν να μην υπάρχει εταιρικός φόρος κάτω του 15%.
Πόνεσαν οι πολυεθνικές, αλλά κάποιες δήλωσαν ότι θα το δεχτούν, πόνεσαν πολύ οι χώρες των φορολογικών παραδείσων και μέσα στην ΕΕ, αλλά ξέρουν ότι δεν έχουν δυνατότητα να μην το δεχτούν.
Η χώρα μας θα βγει κερδισμένη, όμως ακόμη δεν είδα να επικροτεί την απόφαση η κυβέρνησή μας.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 237 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner