Περιβαλλοντική «βόμβα» στην Τουρκία από την τοξική γλίτσα που εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά [βίντεο]

0

Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται τώρα να προστατέψει τις ακτές της χώρας του από το παχύ στρώμα της τοξικής γλίτσας, που εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκαλώντας καταστροφές στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και την αλιεία συνολικότερα.
 «Ελπίζουμε ότι θα σώσουμε τις θάλασσές μας απ’ αυτή τη συμφορά με τη βλέννα», είπε ο Ερντογάν. Αν και δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο αυτό στη Θάλασσα του Μαρμαρά, είναι η πρώτη φορά όμως που εμφανίζεται σε τέτοια έκταση και ένταση. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στη ρύπανση των υδάτων και την κλιματική αλλαγή.
Η βλέννα αυτή σχηματίζεται από σειρά μικροοργανισμών όταν τα φύκια κατακλύζονται από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λύματα ως αποτέλεσμα της μόλυνσης των υδάτων και της ανόδου της θερμοκρασίας. Πρωτοτεντοπίστηκε στην Τουρκία το 2007, αλλά ανακαλύφθηκε και σε περιοχές του Αιγαίου κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, το τελευταίο ξέσπασμα σε εκτεταμένες περιοχές της Θάλασσας του Μαρμαρά, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο, πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί.
Ο Ερντογάν απέδωσε το φαινόμενο σε ανεπεξέργαστα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα και την άνοδο της θερμοκρασίας και ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να το ερευνήσουν. «Φοβούμαι ότι αν επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Πρέπει να κινηθούμε χωρίς καθυστέρηση», είπε. Η κυβέρνησή του ανέθεσε ήδη σε ομάδα 300 ειδικών να μελετήσουν τις πιθανές πηγές της ρύπανσης.
Πλοία που ταξιδεύουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά αναγκάζονται να παρακάμψουν τις περιοχές με την πράσινη γλίτσα, που προκαλεί μεγάλη ζημιά σε ψαρότρατες καθώς κολλά στα δίχτυα και τα πηδάλιά τους. Δύτες που πραγματοποίησαν κατάδυση σε τέτοιες περιοχές ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός ψαριών και άλλων ειδών της θαλάσσιας πανίδας πεθαίνουν από ασφυξία.

  • Διαβάστε το άρθρο της βρετανικής εφημερίδαςThe Guardian με τίτλο «‘Sea snot’ covers Turkish coast, threatening fishing industry» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο που έχει αναρτήσει ο Guardian

Share.

Comments are closed.