Έκδοση της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου: «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

0

Καθώς «η ιστορία είναι γραμμένη από άντρες για άντρες», ο ουσιαστικός ρόλος των γυναικών στον αγώνα της παλιγγενεσίας παραμένει ένα μεγάλο μυστικό. Οι ιστορικοί και οι αγωνιστές στα απομνημονεύματά τους έχουν αναφέρει ελάχιστα  -αν δεν έχουν αποσιωπήσει- τη συμβολή των γυναικών στον αγώνα της ανεξαρτησίας.
Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου που προλογίζει το βιβλίο, «οι γυναίκες επιστράτευσαν την αντοχή, την αξιοπρέπεια, την περηφάνια, την καρτερία, την εφευρετικότητα, το πείσμα και τη γενναιότητά τους σε κάθε περίσταση και στιγμή, αλλά τα έργα τους παρέμειναν σιωπηλά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξ αυτού συχνά μη καταγεγραμμένα…».
Έρευνα – επιμέλεια κειμένων: Ευγενία Κατούφα

Η Ευγενία Κατούφα για το βιβλίο:
Αναζητώντας πληροφορίες γι’ αυτές τις γυναίκες και τον τρόπο να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, ερεύνησα δεκάδες βιβλία ιστορικών και απομνημονεύματα αγωνιστών και άλλα αρχεία, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποτύπωσα τα ευρήματά μου σε αυτό το βιβλίο.
Στις σελίδες του θα διαβάσετε ότι οι γυναίκες επέδειξαν αξιοθαύμαστο ηρωισμό και πολλές πράξεις τους είχαν καθοριστικό αποτέλεσμα για την επανάσταση. Οι μητέρες μεγάλωναν τα παιδιά τους με την εντολή να πολεμήσουν για να ελευθερωθούν, διατήρησαν τη γλώσσα, τα έθιμα, την πίστη και κυρίως τη συνείδηση ότι η δουλεία δεν είναι πεπρωμένο. Όταν άρχισε η επανάσταση, εργάστηκαν για τον εφοδιασμό των αγωνιστών με τροφές, νερό και πυρομαχικά, οργάνωσαν εράνους ή πρόσφεραν χρήματα και κοσμήματα για να αγοραστεί οπλισμός,  στρατολόγησαν και συντήρησαν σώματα ενόπλων, περιέθαλψαν πρόσφυγες και τραυματίες, άσκησαν ρόλο κατασκόπου και διαπραγματευτή και πολλές σήκωσαν τα όπλα κατά του εχθρού συμβάλλοντας ουσιαστικά στη νίκη.
Τα κείμενα του βιβλίου εμπλουτίζουν δεκάδες εικόνες από μουσεία, πινακοθήκες, περιοδικά, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία.  
Θα ήταν τιμή μου να το διαβάσετε και να συμβάλλετε στην αποκατάσταση αυτής της κρυμμένης αλήθειας, αλλά και στην απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης.
Το βιβλίο δεν πωλείται. Για πληροφορίες: Ευγενία Κατούφα 6972409356

Λίγα λόγια για την Ευγενία Κατούφα – Χαραλαμπίδη
Η κ. Κατούφα είναι επιστήμων Κοινωνικής Πολιτικής, συνταξιούχος Δημοσιογράφος, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου  για Θέματα Οικογένειας και Ισότητας από το 2014, Πρόεδρος της Δημοτικής  Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου και Συντονίστρια του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου

Γεννήθηκε το 1959 στην  Ευρωστίνη Κορινθίας και αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Κορίνθου και σπούδασε:

  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (Εργαστήρι Δημοσιογραφίας),
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΤΕΙ Αθήνας)
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (Πάντειο)

Εργάστηκε στην Διεύθυνση Ειδήσεων της ΕΡΑ, μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και συνέχισε στην αυτοδιαχειριζόμενη ERTOPEN.
Έχει κάνει δεκάδες ομιλίες (σε πανεπιστήμια, συνέδρια, εκδηλώσεις)
Και έχει οργανώσει επιμορφωτικά προγράμματα, ημερίδες, και δράσεις αλληλεγγύης.
Καθιέρωσε το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ και τον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ για μέλη των ΚΑΠΗ Αττικής
Έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις:

  • «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ»
  • «ΠΟΙΗΜΑΤΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ»
  • «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ»

Έχει τιμηθεί με τα Βραβεία:  

  • Ιδρύματος ΜΠΟΤΣΗ για το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ, και
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ για τα  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ για το ρεπορτάζ Ισότητας.

Είναι έγγαμη και μητέρα 4 τέκνων.

Share.

Comments are closed.