Μεγάλος νικητής του Athens Photo World 2021 ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Δημήτρης Τοσίδης

0

Ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Τοσίδης, φωτορεπόρτερ-ανταποκριτής του Αθηναϊκού /Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με το έργο του «Διάβα» είναι ο μεγάλος νικητής του βραβείου Athens Photo World 2021, η τελετή των οποίων διεξήχθη εχθές, 1 Ιουνίου για 3η συνεχή χρονιά στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Για τον Δημήτρη Τοσίδη, η ανθρώπινη ιστορία των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Ήπειρο είναι ένα πρότζεκτ που δουλεύει εδώ και τρία χρόνια.
Το βραβείο παρέδωσε ο περσινός νικητής Δημήτρης Μιχαλάκης.
«Έχουν απομείνει πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι που μετακινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τα πόδια. Οι περισσότεροι φορτώνουν τα ζώα τους σε φορτηγά» αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι τρεις οικογένειες που εντόπισε κι ακολουθεί είναι στην Πίνδο. «Έχουμε γνωριστεί χρόνια τώρα και τους ακολουθώ όλες τις εποχές. Κάθε μετακίνηση κρατά ένα μήνα. Τον χειμώνα καταλήγουν στην Θεσσαλία».
Για τον Έλληνα Δημήτρη Τοσίδη, έναν φωτορεπόρτερ διακεκριμένο για τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του στο μέτωπο του προσφυγικού στην Ειδομένη, στη Μόρια, τα φοιτητικά συλλαλητήρια, τις συγκεντρώσεις για το περιβάλλον, το φωτορεπορτάζ των σπορ, το βραβείο Athens Photo World 2021 είναι πηγή χαράς και υπερηφάνειας για τον ίδιο, κυρίως όμως για τους νομάδες  που φωτογράφισε, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το ”διάβα” με τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της Πίνδου που μετακινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τα πόδια κι όχι με φορτηγά φορτώνοντας τα ζώα τους, είναι πολύ άσημο στην Ελλάδα. Είμαι περήφανος που κατάφερα να καταγράψω σαν ντοκουμέντο αυτή τη διαδικασία που φέρνει στο φως έναν ολόκληρο πολιτισμό, με τη δική του γλώσσα, ήθη κι έθιμα. Ελπίζω να αρέσει σ’ όποιον το δει, να το βρει ενδιαφέρον».
Σχετικά με τον θεσμό Athens Photo World που συγκεντρώνει μεγάλα ονόματα και γενιές φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό ο Δημήτρης Τοσίδης σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η θεσμοθέτηση του Αthens Photo World στην χώρα μας. Τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια το ελληνικό φωτορεπορτάζ έχει διακριθεί διεθνώς. Ξεκινώντας φυσικά από τον μεγάλο Γιάννη Μπεχράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ και συνεχίζοντας στη γενιά μας, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ που έχουν φωτογραφίσει την οικονομική κρίση, το προσφυγικό κι όλα τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα έχουν διακριθεί διεθνώς».
Νικητής του Βραβείου Yannis Behrakis 2021 αναδείχθηκε ο Darrin Zammit Lupi, με την ιστορία που ευχήθηκε να μην χρειαζόταν ποτέ να πει, το έργο του «Η πρώτη φωτογραφία που έβγαλα ποτέ την κόρη μου και η τελευταία», καταγράφοντας τη ζωή και τον θάνατο της κόρης του.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner