Bloomberg: Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν απειλείται με ποινή 4ετούς φυλάκισης

0

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο «Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης», τον δημάρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου βαραίνουν οι κατηγορίες της προσβολής σε βάρος των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου.
Ο υποψήφιος με το κεμαλικό κόμμα στην Τουρκία είχε καταφερθεί εναντίον του Συμβουλίου, όταν το τελευταίο είχε αμφισβητήσει τη νίκη του στις εκλογές το 2019 και διέταξε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας.
Η επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου και στις επαναληπτικές εκλογές έβαλε τέλος σε μια ηγεμονία 25 χρόνων του κόμματος Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Η είδηση της απαγγελίας κατηγοριών κατά του πολιτικού στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τουρκικής λίρας, επιδεινώνοντας τις οικονομικές προβλέψεις πως η πολιτική Ερντογάν δεν αντιμετωπίζει τον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία, το 52,5% των ψηφοφόρων απάντησε ότι θα προτιμούσε τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, έναντι 38,1% του Ερντογάν, σε περίπτωση που γίνονταν τώρα εκλογές, ενώ το 51,4% θα προτιμούσε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έναντι 39,9% του Ερντογάν.
Αλλά και η Μεράλ Ακσενέρ, η «Μαρίν Λεπέν της Τουρκίας», όπως αποκαλούν διεθνή ΜΜΕ την ακροδεξιά επικεφαλής του Iyi Parti («Καλού Κόμματος»), προηγείται με 45,4% στην πρόθεση ψήφου του Ερντογάν (39,1%) αν βρίσκονταν αντιμέτωποι στις προεδρικές εκλογές.
Η δικαστική δίωξη έρχεται την ώρα που η δημοτικότητα του Εκρέμ Ιμάμογλου αυξάνεται στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, αποσταθεροποιώντας για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες την εικόνα του Ερντογάν εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023.
Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου δικαστηρίου στην Τουρκία, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει αν και κατά πόσο θα δώσει συνέχεια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Εκρέμ Ιμάμογλου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 4 ετών και ενός μηνός.
Πριν από 29 μέρες έγινε γνωστό πως ξεκινούσε έρευνα σε βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου για ασέβεια κατά την επίσκεψή του σε μαυσωλείο Οθωμανού σουλτάνου.
Όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη κι άλλη έρευνα για τις επισκέψεις του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και σφοδρού επικριτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημάρχους του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, κατά τις οποίες φέρεται να προέβη σε «εγκωμιαστικά σχόλια για εγκληματίες».
Θυμίζουμε πως το κυβερνών AKP θεωρεί το HDP πολιτικό βραχίονα του PKK, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση», όπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, Μαχίρ Τσατακλί, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Facebook.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφουSelcan Hacaoglu του του αμερικάνικου οικονομικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Istanbul Mayor and Potential Erdogan Challenger Faces Prison», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.