Ζέφη Δημαδάμα*: Τα κιλά της … Παπαρίζου

0

Τι να πρωτοπούμε για τα στερεότυπα και την ευκολία με την οποία εμφανίζονται   καθημερινά δίπλα μας;
Τα κιλά μας, το σώμα μας, το ύψος μας, ο σωματότυπός μας γίνεται επίκεντρο της συζήτησης στοχοποιώντας κατεξοχήν γυναίκες και κορίτσια. Οι άνδρες και λίγη κοιλίτσα να έχουν είναι “γοητεία”…
Με θράσος και επιθετικότητα λίγες μέρες πριν γνωστή τραγουδίστρια, η κα Παπαρίζου, βρέθηκε στο στόχαστρο υβριστικών μηνυμάτων και σχολίων γιατί είχε παραπάνω κιλά…
Ποιον αφορά, αν η ζυγαριά έδειξε λιγότερα ή περισσότερα κιλά; Θα έπρεπε να μην αφορά κανέναν και καμιά. Γιατί σε αυτό το απαξιωτικό φαινόμενο συμμετέχουν και οι γυναίκες.
Το
Body shaming δηλαδή να κάνεις σκληρή κριτική, να “ξεφωνίζεις” έναν άνθρωπο γιατί έχει παραπανίσια κιλά συναντάται παντού γύρω μας στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην εργασία, στη γειτονιά, στις κοινωνικές επαφές μας.

Η εικόνα μιας υπέρβαρης έφηβης, μιας παχύσαρκης γυναίκας δεν ταιριάζει με τα πρότυπα που προστάζει η μόδα, τα τηλεπαιχνίδια, το lifestyle  και στέλνει χιλιάδες νέες και νέους στην απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Τι σκέφτηκαν άραγε τα κορίτσια και οι γυναίκες μετά τη θλιβερή κατακραυγή και το ρατσισμό που υπέστη η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα; Μάλλον δεν σκέφτηκαν, αλλά κρύφτηκαν, γέμισαν περισσότερες ανασφάλειες, άρχισαν στερητικές δίαιτες, οδηγήθηκαν σε διατροφικές διαταραχές ή βούλιαξαν στην κατάθλιψη.
Ακόμη και στην περίπτωση που η κριτική αφορά στη σύνδεση της παχυσαρκίας και της ευζωίας η απάντηση είναι μια: είναι δικαίωμα και απόφαση του καθενός και καθεμιάς να επιλέγει τί θελει για τον εαυτό του.
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο American Journal of Public Health από ερευνητές του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης (2018) ο στιγματισμός κάνει περισσότερο κακό στην υγεία από την ίδια την παχυσαρκία!
Κάθε άνθρωπος, κάθε γυναίκα, κάθε άνδρας κρίνεται για το τι κάνει, για το έργο του και τις πράξεις του και όχι για τα κιλά του, την ηλικία του ή την περιφέρειά του.
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι παραπάνω από απαραίτητη αλλά θέλει χρόνο, πολιτικές, εκπαίδευση, νέα πρότυπα ώστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, το σώμα μας και να επιλέξουμε αυτό που εμείς θέλουμε για εμάς και όχι αυτό που οι άλλοι αποζητούν να μας επιβάλλουν.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 37 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner