Ηλίας Μόσιαλος: Η θνητότητα από τον κορονοϊό ανά ηλικιακή ομάδα

0

«Είναι άδικο να χάνονται τόσες ζωές καθημερινά γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση σκοτώνει και το βλέπουμε», τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος  σε ανάρτησή του και παραθέτει τα διαθέσιμα στοιχεία για τη θνητότητα της Covid-19 ανά ηλικιακή ομάδα ασθενών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου στο Facebook
«Η θνητότητα από τον κορονοϊό ανά ηλικιακή ομάδα διαφέρει σημαντικά, και είναι πολλαπλάσια στους άνω των 50 σε σύγκριση με τους νεότερους, όπως φαίνεται και στο γράφημα.
Για παράδειγμα είναι υψηλή στους 70 ετών και είναι σημαντική και στους άνω των 60.
Στους 60αρηδες αν κολλήσουν 250.000 άτομα τότε θα πεθάνουν μεταξύ 4.500 και 9.000 από αυτούς ενώ μόνο ένας είναι πιθανό να αναπτύξει ιδιάζουσα θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) ή της Johnson & Johnson (JJ) σε αυτή την ηλιακή κατηγορία, και το 80% όσων αναπτύξουν ιδιάζουσα θρόμβωση θα επιβιώσουν μετά από θεραπευτική αγωγή.

Δείτε το σχετικό γράφημα του κ. Μόσιαλου (Κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα)

Άρα σε 1.250.000 άτομα που θα εμβολιαστούν με εμβόλια των ΑΖ ή J&J και είναι 60αρηδες (60-69), 5 ίσως πάθουν ιδιάζουσα θρόμβωση και 1 ίσως αποβιώσει. Αν κάνουν εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης ιδιάζουσας θρόμβωσης.
Αλλά εάν 1.250.000 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (60-69) δεν κάνουν εμβόλιο και κολλήσουν, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 22,500 και 45.000 άτομα .
Και όχι μόνο αυτό. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν και θα επιβιώσουν θα πάσχει μετά από μακροχρόνια νόσο του Κόβιντ.
Περίπου 250.000 άτομα θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Αυτά είναι τα συγκριτικά νούμερα που πρέπει να εξετάζουμε.
Το ευχάριστο βέβαια στην Ελλάδα είναι ότι οι νεότεροι συμμετέχουν μαζικά στους εμβολιασμούς. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπατριώτες μας.
Είναι άδικο να χάνονται τόσες ζωές καθημερινά γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση.
Η παραπληροφόρηση σκοτώνει και το βλέπουμε. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ανεμβολίαστους συμπατριώτες μας

Share.

Comments are closed.