Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ, που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, εναντίον της Λευκορωσίας

0

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στο αεροπλάνο της Ryanair και τη σύλληψη Λευκορώσου αντιφρονούντα.
Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς, η Σύνοδος υιοθέτησε το κείμενο συμπερασμάτων που είχε επεξεργαστεί ο Σαρλ Μισέλ και το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα».
Παράλληλα, το Συμβούλιο:

  • Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να είναι εγγυημένη
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει άμεσα το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό βάσει των σχετικών κυρώσεων
  • Καλεί το Συμβούλιο να λάβει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Υπατο Εκπρόσωπο να καταθέσει προτάσεις χωρίς καθυστέρηση προς αυτή την κατεύθυνση
  • Καλεί τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Καλεί να υιοθετηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ από αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και να αποτραπεί η είσοδος σε αεροδρόμια της ΕΕ από πτήσεις από αυτές τις εταιρείες.
  • Τάσσεται στο πλευρό της Λετονίας μετά την αδικαιολόγητη απέλαση διπλωματών της.

Share.

Comments are closed.