983 σχολεία με μερική ή ολική αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού – Νέο πρωτόκολλο ΕΟΔΥ

0

50 επιπλέον σχολεία προστέθηκαν  στον κατάλογο που ανέστειλαν τη λειτουργία τους μερικώς ή ολικώς, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή, στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας ήταν καταγεγραμμένα 933 σχολεία, ο αριθμός αυτός σήμερα, Κυριακή, αυξήθηκε στα 933 σχολεία (+ 50 σχολεία).
Συγκεκριμένα:
Α. Σε μερική αναστολή (σε επίπεδο ενός ή περισσότερων τμημάτων) καταγράφηκαν 893 σχολικές μονάδες από 842 χθες, και,
Β. Σε  πλήρη αναστολή 99 σχολεία από 91 χθες.
24/5/2021, 7:30 – Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,5866%, Τμήματα (μερική αναστολή): 0,6853%
Δεν περιλαμβάνονται σχολεία σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown
Αναλυτικά ο πίνακας ΕΔΩ

ΕΟΔΥ: Διευκρινίσεις για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι κυριότερες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο επιστροφής επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στο σχολείο:10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων εφόσον έχει παρέλθουν τρία 24ωρα απυρεξίας(χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και βελτίωσης των συμπτωμάτων, ενώ σημειώνεται ότι σε σπάνιες ειδικές καταστάσεις (πολύ σοβαρή νόσηση, ανοσοκαταστολή) το διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι για την επιστροφή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο δεν χρειάζεται να γίνει νέο τεστ και σημειώνονται διευκρινιστικές λεπτομέρειες για τη διενέργεια συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μετά από επιβεβαιωμένη λοίμωξη.
  2. Διευκρινίσεις για το θέμα της ιατρικής βεβαίωσης. Αποσαφηνίζεται ρητά ότι για την επιστροφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στο σχολείοδεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Tο ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις μαθητών που εκδήλωσαν συμπτώματα τα οποία τελικά δεν αποδόθηκαν σε COVID-19.
  3. Διευκρινίσεις σχετικά με την καραντίνα στενών επαφών κρούσματος εάν έχει προηγηθεί εμβολιασμός ή νόσος
  4. Διευκρινίσεις σχετικά με την αναστολή λειτουργίας τμήματος, τμημάτων ή ολόκληρης σχολική μονάδας

Επίσης ο νεο πρωτόκολλο τονίζει:
Τονίζεται ότι η εμφάνιση 4 ή περισσότερων κρουσμάτων* σε ένα σχολείο ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων
*Στα κρούσματα αυτά δεν θα πρέπει να προσμετρώνται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης εξωσχολικής μετάδοσης.

Αναλυτικά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με ημερομηνία  17/5/2021

Share.

Comments are closed.