Ζέφη Δημαδάμα*:  Η κλιματική κρίση και οι εργασιακές ανατροπές

0

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και το διαπιστώνουμε καθημερινά σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Οι επώδυνες επιπτώσεις της έχουν  καταγράφει  και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να δράσει υιοθετώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίνημα Αλλαγής σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προτάσσει την ανάγκη θεσμοθέτησης πολιτικών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και να αξιοποιηθούν οι όποιες ευκαιρίες.
Για αυτό το λόγο και πήραμε την πρωτοβουλία στη Βουλή στέλνοντας επιστολή στον πρωθυπουργό και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου με συγκεκριμένη στρατηγική πρόταση για να διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος με συναινέσεις σχετικά με τον Κλιματικό Νόμο.
Συγχρόνως, η συζήτηση για την κλιματική κρίση και κατά προέκταση για τον Κλιματικό Νόμο δεν είναι μια συζήτηση με όρους επικοινωνίας όπως συνηθίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε  “μόδα” που όλοι και όλες αποφασίσαμε να βάλουμε στη συζήτησή μας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν αφορούν μόνο το περιβάλλον αλλά επεκτείνονται στην οικονομία, στην κοινωνία και στην εργασία. Ειδικότερα:

  • Στις πόλεις μας και στις αστικές περιοχές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ενδεχόμενης ανόδου της στάθμης του νερού σε παράκτιες περιοχές, στα νησιά κ.α. θα δημιουργηθούν συνθήκες μαρασμού επιχειρήσεων, περιορισμού τουριστικών προορισμών, καταστροφή του δικτύου υποδομών άρα εκτοπισμός εργαζόμενων και επιχειρήσεων από τις περιοχές αυτές.
  • Ταυτόχρονα η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα αγγίξει και την αγροτική παραγωγή λόγω ξηρασίας ή πλημμυρών, άρα αδυναμία καλλιέργειας εκτάσεων στην ύπαιθρο με αποτέλεσμα οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι να οδηγηθούν στην ανεργία.
  • Τα παραπάνω αναφέρονται απλώς ενδεικτικά για να υπογραμμίσουν την ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων, οι οποίες θα αναζητήσουν άλλους τομείς εργασίας αλλά και άλλες περιοχές να ζήσουν με αποτέλεσμα την ενίσχυση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μεταναστευτικών ροών εντός και εκτός της χώρας (περιβαλλοντική μετανάστευση).

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς περισσότερους απαιτείται  η θέσπιση ενός εθνικού κλιματικού νόμου με προτεραιοποίηση στόχων, με συναινέσεις, με ολοκληρωμένη στρατηγική και συμμετοχική δημοκρατία που θα επιτρέψει σε “διαφορετικούς δρώντες” (κοινωνία πολιτών, ιδιωτικός τομέας, πανεπιστήμια, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση) να αναλάβουν ρόλο.
Η τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας σε νέα πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρέπει να υπηρετεί  ποσοτικοποιημένους στόχους για τη μείωση των 
εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ανακαλύψει την πυρίτιδα. Λύσεις υπάρχουν. Όπως ανέφερε το Ινστιτούτο  Έρευνας για τη Δημόσια Πολιτική (Αγγλία)  είναι δυνατή  η δημιουργία μέχρι το 2030 περισσότερων από 694.000 πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα των χαμηλών εκπομπών άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περίπτωση της Αγγλίας με την είσοδο στην αγορά εργασίας περισσότερων νέων και γυναικών.α
Όλα τα παραπάνω απαιτούν προοδευτικές πολιτικές και όχι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απαιτούν μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων με γνώμονα τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Επιμένουμε ως Κίνημα Αλλαγής στην περιβαλλοντική στροφή στην απαίτηση ενός πράσινου, κοινωνικού συμβολαίου, ώστε να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις νέες προκλήσεις  σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 36 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.