Χαρδαλιάς για την πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας: Κάηκαν 40.000 στρέμματα δάσους – Ελπίδες οριοθέτηση εντός της ημέρα [Βίντεο]

0

Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής στα Γεράνεια, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε σήμερα το πρωί ο υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς για την πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Κορινθίας.
Αυτή ήταν η δεύτερη ενημέρωση σε διάστημα λίγων μόλις ωρών για τη φωτιά που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης, της οποίας καπνοί και στάχτες  η οποία έχουν φτάσει ακόμα και σε μπαλκόνια και σε αυλές σπιτιών του Λεκανοπεδίου.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής , στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Επίσης τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.
Για τη λειτουργία του 112
Για το 112 ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

«Το 112 είναι η έσχατη λύση. Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά (πχ. απότομη αλλαγή των ανέμων) θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε», είπε.
Βασικά σημεία από την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά:

  • Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της χώρας
  • Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες
  • Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα.
  • Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστέψτε με είναι τιτάνια, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της ημέρας και με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένουμε η φωτιά θα οροθετηθεί ενώ όλες οι δυνάμεις μας και σε κάθε περίπτωση θα μείνουν στο πεδίο έως την πλήρη κατάσβεσή τους
  • Την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10 χλμ.
  • Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μην μείνει στα χαρτιά.
  • Δεν υπάρχει σύλληψη ή προσαγωγή για τη φωτιά.

Δείτε το βίντεο της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την ενημέρωση του κ Χαρδαλιά

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner