Το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούν να «διαγραφούν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, λέει σε δήλωση του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Λύρου
«Ο Δήμος και η Δημοτική αρχή, με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε τα ζητήματα που αφορούν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Από το Σεπτέμβριο του 2020 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις των αιρετών οργάνων με μοναδικό αντικείμενο ενδιαφέροντος το Πανεπιστήμιο.
Ο διάλογος με τους εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας υπήρξε συνεχής. Πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλλαμε ως Δήμος, εκφράσαμε από πολύ νωρίς την πρόθεσή μας για κάθε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διευθέτησης πρακτικών ζητημάτων (ρύθμιση παλαιών χρεών, πρόσβαση κ.λ.π.).
Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την εισήγησή μου αναφέρθηκα στην ενδεχόμενη (τότε) αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επεσήμανα τον κίνδυνο της «εξαφάνισης» περιφερειακών τμημάτων του πανεπιστημίου Πατρών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, όπου οι νέοι εισακτέοι σε συντριπτικό ποσοστό συγκέντρωναν βάση εισαγωγής κάτω από 5.000 μονάδες.
Και σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, που απορρέουν από τις αποφάσεις της καθολικής ανασυγκρότησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ασφαλώς δεν συναινούμε σε καμία υποβάθμιση ή κατάργηση πανεπιστημιακού τμήματος. Δεν μπορούν το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία να «διαγραφούν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, για μια περιοχή η οποία έχει δώσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα για 40 και πλέον χρόνια πρωτοποριακά γνωστικά αντικείμενα, επιστημονική γνώση και συνθήκες εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου.
Το campus του Μεσολογγίου, που άλλοτε στέγαζε το ιστορικό ΤΕΙ, αναμένει την αξιοποίησή του. Αναμένει από την πολιτεία να σεβαστεί την ίδια της την «περιουσία». Είτε ως ακαδημαϊκή παρακαταθήκη, είτε ως ένα πλήρες συγκρότημα κτιριακών υποδομών άριστης ποιότητας, με περισσότερα τμήματα και σχολές .
Όπως έχω τονίσει, διαβλέποντας εκ των προτέρων την πορεία των πραγμάτων, οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του Μεσολογγίου, είναι έτοιμες να δεχθούν νέα αντικείμενα, που συνάδουν με την επιχειρούμενη από την πολιτεία αναβάθμιση της ποιότητας των ακαδημαϊκών σπουδών. Τα έχουμε ήδη προτείνει, έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας. Ο τομέας της ανώτατης Παιδείας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για εξυπηρετήσεις πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.
Οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων που αναμένεται ν’ ακολουθήσουν, θα αποδείξουν στην πράξη εάν πραγματικά επιδιώκουν αναβάθμιση ή θα συμβεί μια ακόμη παλινωδία σε βάρος πρώτα και κύρια των φοιτητών και κατόπιν των τοπικών κοινωνιών».
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…