Τελεσίδικη καταδίκη Καμμένου για συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με τα CDS – Η αντίδραση Αντρίκου & Γιώργου Παπανδρέου

0

Αποζημίωση 50.000 ευρώ στον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου επικύρωσε το Εφετείο για την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης του Αντρίκου Παπανδρέου από τον Πάνο Καμμένο.
Το δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό τις αγωγές του Αντρίκου Παπανδρέου κατά του κ. Καμμένου, που είχε καταγγείλει δημόσια τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού για δήθεν εμπλοκή του σε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), με αποτέλεσμα να επωφεληθεί δήθεν από τη χρεοκοπία της χώρας.
Η δικαιοσύνη αποδόθηκε, έστω και με μια δεκαετία καθυστέρηση και ο επί τετραετία συγκυβερνήτης και συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα πλήρωσε την αποζημίωση που του είχε επιβάλει το δικαστήριο.
Οι αγωγές κατατέθηκαν τον Μάιο του 2011 αμέσως μετά τη διατύπωση δημόσια των ισχυρισμών σε βάρος του κ. Παπανδρέου.
Στην πρώτη αγωγή, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο τότε βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος «προσέβαλε παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του με την προβολή ψευδών ισχυρισμών για αυτόν, τους οποίους ο εναγόμενος περιέλαβε σε συνέντευξη που έδωσε στις 19 Μαΐου του 2011 σε ραδιοφωνικό σταθμό» και ζητούσε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και επέβαλε μάλιστα στον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού να καταβάλλει δικαστικά έξοδα 20.000 ευρώ στον Πάνο Καμμένο.
Ο Αντρίκος Παπανδρέου προσέφυγε και δεύτερη φορά κατά του Πάνου Καμμένου, καταγγέλλοντας ότι «προσέβαλε και πάλι παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του με την προβολή ψευδών ισχυρισμών για αυτόν καθώς και εξυβριστικών και απειλητικών φράσεων που ο εναγόμενος περιέλαβε σε δηλώσεις του στον Τύπο, στο διαδίκτυο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς». Αυτή τη φορά διεκδικούσε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 300.000 ευρώ.
Στη δεύτερη αγωγή, το δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει τους ισχυρισμούς του κ. Παπανδρέου και του επιδίκασε αποζημίωση 30.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.
Και οι δύο πλευρές προσέφυγαν σε δεύτερο βαθμό, με τον κ. Παπανδρέου να ασκεί έφεση και τον κ. Καμμένο αντέφεση.
Οι αντιδράσεις των Παπανδρέου
Τόσο ο Αντρίκος όσο και ο αδελφός του Γιώργος Παπανδρέου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόδοση δικαιοσύνης και υπενθυμίζουν ότι αντίστοιχες αθλιότητες είχαν γραφτεί και για τη μητέρα τους Μαργαρίτα που υποτίθεται έβγαλε 500 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

“Τώρα που οι σκευωρίες κατέρρευσαν και οι εντεταλμένοι πρωταγωνιστές τιμωρήθηκαν, οι συνοδοιπόροι τους συνεχίζουν να σωπαίνουν, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι είναι η ώρα να ανοίξει επιτέλους ένας δημόσιος διάλογος, που θα μας οδηγήσει συλλογικά στην αλήθεια και την πραγματική κάθαρση, όχι απλώς τη δικαστική, η οποία και αποτελεί προϋπόθεση και για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι αιτίες της κρίσης που συνεχίζουμε να βιώνουμε”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αντρίκος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής σκευωρίας.
Από την πλευρά του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνει με νόημα ότι “όλο και περισσότεροι από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, αποστασιοποιούνται από την αφήγηση που δημιούργησαν οι σκευωροί και οι συνένοχοί τους, οι οποίοι συνεχίζουν να σιωπούν. Έχει πλέον αναδειχθεί η τοξική επίπτωση της χρησιμοποίησης θεωριών συνωμοσίας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων στη λειτουργία της δημοκρατίας”.

Αναλυτικά η  ανάρτηση του Αντρίκου Παπανδρέου:
«Τώρα, που ολοκληρώθηκε πια, μετά από μια πολύχρονη δικαστική διαδικασία και η τελευταία πράξη μιας πολιτικής σκευωρίας, αυτή των CDS, αφού ο εκ των ενορχηστρωτών της, κ. Πάνος Καμμένος, καταδικασθείς για την άτιμη πράξη, ικανοποίησε τις αποφάσεις και τα δεδικασμένα από τη δικαιοσύνη, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, ελπίζοντας να διατηρήσω αποστάσεις από την συναισθηματική φόρτιση, που δεν κρύβω ότι είναι παρούσα και ισχυρή, όσο γράφω αυτές τις γραμμές.
Η σκευωρία που κατέρρευσε, εξυφάνθηκε εναντίον μου, αλλά και εναντίον του αδελφού μου, πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, από εξωθεσμικά κέντρα, αλλά και πολιτικούς που ελλείψει ουσιαστικών πολιτικών επιχειρημάτων και προτάσεων, επέλεξαν τη συκοφαντία και τη σπίλωση πολιτικών προσώπων και κομμάτων, για να αναρριχηθούν στην εξουσία.
Μαζί μάλιστα, με την άλλη σκευωρία, αυτή των 500 εκατομμυρίων που υποτίθεται ότι κατείχε σε λογαριασμό της HSBC η μητέρα μου Μαργαρίτα, για την οποία επίσης έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη οι σκευωροί, σκοπό είχαν να πληγεί βάναυσα η ιστορία της οικογενείας μου, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μακρά πορεία αγώνων για την πατρίδα μας και τη δημοκρατία, να αποδυναμωθεί η Παράταξη μας και έτσι, να καταστεί εύκολη η επίτευξη των δικών τους άτιμων επιδιώξεων.
Τα δύο σκέλη της σκευωρίας, κυριάρχησαν επί πολλά χρόνια, προκειμένου να αποκρύψουν την αλήθεια για τα δημόσια πράγματα, τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και τις ευθύνες όσων είχαν συμβάλει στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που μας οδήγησαν να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια εθνική καταστροφή.
Οι συκοφαντίες, τα ψεύδη και η υποκρισία, ετέθησαν στην υπηρεσία όσων επιθυμούσαν και επιθυμούν να μην απαλλαγούν η χώρα και οι Έλληνες από τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν το δημόσιο βίο.
Τώρα, αρκετοί, επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από αυτό το τέλμα, αλλά χωρίς την αλήθεια, η απαλλαγή από το σκοτάδι που κυριάρχησε μοιάζει και είναι μια θλιβερή διαδικασία.
Το φως της αλήθειας, δεν έχει λάμψει ακόμη.
Η άδικη ταλαιπωρία την οποία υπέστην προσωπικά, ελπίζω να χρησιμεύσει ως μάθημα πολιτικών συμπεριφορών προς αποφυγήν στο μέλλον, γιατί καλλιεργούν τον διχασμό και το μίσος, αντί να οικοδομούν την κοινωνική συνοχή και τη συνεννόηση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αμαυρώνουν την πολιτική και εντέλει, πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική, υπονομεύοντας την αυτονομία της και ανοίγοντας το δρόμο σε δήθεν μεσσίες και σωτήρες.
Τώρα που οι σκευωρίες κατέρρευσαν και οι εντεταλμένοι πρωταγωνιστές τιμωρήθηκαν, οι συνοδοιπόροι τους συνεχίζουν να σωπαίνουν, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι είναι η ώρα να ανοίξει επιτέλους ένας δημόσιος διάλογος, που θα μας οδηγήσει συλλογικά στην αλήθεια και την πραγματική κάθαρση, όχι απλώς τη δικαστική, η οποία και αποτελεί προϋπόθεση και για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι αιτίες της κρίσης που συνεχίζουμε να βιώνουμε, και για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ελπίδας.
Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, πιστεύω ειλικρινά πως η καταδίκη του ψέματος και της πλεκτάνης, αποτελεί μια νίκη της δημοκρατίας και είναι για μένα η μέγιστη ηθική ανταμοιβή ότι συνέβαλα έστω και λίγο σε αυτό.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά μεγάλα βήματα ακόμη.
Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω όσους μου παραστάθηκαν σε αυτόν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και ιδιαίτερα τον φίλο, καθηγητή Χάρη Παμπούκη, και τους συνεργάτες του Λεωνίδα Μαραβέλη και Γιώργο Νικολαΐδη, που ανέλαβαν το δικαστικό βάρος αυτού του αγώνα.
ΥΓ. Αντιλαμβάνομαι ότι, πολλοί θα έλεγαν πως πρέπει επιτέλους όλοι όσοι συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη σκευωρία, να ζητήσουν έστω μια συγνώμη. Πιστεύω ακράδαντα ότι, μόνο η αναγνώριση της αλήθειας και η βούληση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δικαίωση που αξίζει σε όλους όσοι πιστεύουν σε έναν καλύτερο κόσμο

Τώρα, που ολοκληρώθηκε πια, μετά από μια πολύχρονη δικαστική διαδικασία και η τελευταία πράξη μιας πολιτικής σκευωρίας,…

Δημοσιεύτηκε από Andreas Papandreou στις Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΚΙΔΗΣΟ: Ολοκληρώθηκε η τελευταία πράξη της πολιτικής σκευωρίας με τα CDS
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε ανακοίνωσή του για την κατάρρευση της σκευωρίας των CDS αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Έπεσε, λοιπόν, η αυλαία της μεγάλης πολιτικής σκευωρίας των CDS που επί χρόνια απασχόλησε πολιτικά τη χώρα και είχε ως στόχο τη σπίλωση μελών της οικογένειας Παπανδρέου και την απαξίωση της Προοδευτικής Παράταξης, με τελικό σκοπό να οικοδομήσουν κάποιοι πολιτικές καριέρες και κάποια κόμματα, κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Ο κ. Καμμένος, ικανοποίησε τις αποφάσεις και τα δεδικασμένα της δικαιοσύνης, που τον καταδίκασε κρίνοντας ότι πράγματι οι καταγγελίες του εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ψευδείς και συκοφαντικές. Όπως προ ετών, η δικαιοσύνη είχε καταδικάσει και τους συκοφάντες που υλοποίησαν το άλλο μέρος της σκευωρίας, σύμφωνα με το οποίο η Μαργαρίτα Παπανδρέου, κατείχε δήθεν λογαριασμό 500 εκατομμυρίων στην HSBC.
Η σκευωρία κατέρρευσε. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο αδελφός του Ανδρέας Παπανδρέου, δικαιώνονται πλήρως, όπως και η Μαργαρίτα Παπανδρέου, προ ολίγων ετών.
Οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που έφερε μαζί της η σκευωρία όμως, συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού λαού και της χώρας.
Βέβαια, τώρα πια, όλο και περισσότεροι από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, αποστασιοποιούνται από την αφήγηση που δημιούργησαν οι σκευωροί και οι συνένοχοί τους, οι οποίοι συνεχίζουν να σιωπούν. Έχει πλέον αναδειχθεί η τοξική επίπτωση της χρησιμοποίησης θεωριών συνωμοσίας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων στη λειτουργία της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η πολιτική κάθαρση εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και προαπαιτούμενο για μια άλλη, διαφορετική πορεία προς το μέλλον.
Η πραγματική δικαίωση, που αφορά τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και της χώρας, είναι η αναγνώριση των προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση και η βούληση για να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά
».

Γιώργος Πεταλωτής: Άξιος ο μισθός του συγκυβερνήτη της «πρώτη φορά Αριστεράς»
Αιχμηρό σχόλιο και από την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρο και κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργο Πεταλωτή.
«Ο Παπανδρέου δημιούργησε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όταν ήταν αδιανόητο να υπάρξουν σπουδές πέραν της παλιάς γνωστής μορφής και ηλικίας. Μιλούσε για το Ίντερνετ ως το απόλυτο εργαλείο δουλειάς, γνώσης, επικοινωνίας και διαφάνειας. Την κλιματική αλλαγή ως μέγιστη πρόκληση και την πράσινη ανάπτυξη ως μοντέλο ανάπτυξης, πρώτος επί χρόνια τα λέει. Το Opengov, τα opendata , τη ψηφιοποίηση, τη θέση του Υφυπουργού για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (ο Παντελής Τζωρτζάκης) η Κυβέρνηση του 2009 τα εισήγαγε και τα έβαλε μπροστά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
´Όταν μιλούσε για την φαρμακευτική κάνναβη (πριν φθάσει ο ´Αδωνις να εκθειάζει τον Καρανίκα) τον κατηγορούσαν ότι “νομιμοποιεί τα χασίσια”. Κι όταν η Κυβέρνησή του δεν έκανε τα χατήρια εκδοτών και επιχειρηματιών “ανακαλύφθηκε” ότι ο αδερφός του ο Ανδρέας , Καθηγητής Οικονομικών , από τις πιο συγκροτημένες και αφανείς προσωπικότητες , “έπαιζε” δήθεν με τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα , τα γνωστά CDS , η δε μητέρα του η Μαργαρίτα ότι έβγαλε 500 εκ στο εξωτερικό. Τόση ανανδρία και ξευτίλα. Δεν αρκέστηκαν όμως να τα ρίξουν ως φήμη στην πιάτσα . Μεγάλες φυλλάδες – ναυαρχίδες, όχι μόνον της Δεξιάς, αφιέρωναν “ρεπορτάζ” επί ρεπορτάζ , εμπλουτίζοντας και ανακυκλώνοντας τη λάσπη. Για να μην αφήσουν ούτε έναν ´Ελληνα να μην αγανακτήσει.
Εκτός των άλλων βρέθηκε και ένας πολιτικός, της λαϊκής Δεξιάς, ο Καμμένος και με προμετωπίδα αυτές τις λάσπες ίδρυσε και το δικό του ριζοσπαστικό κόμμα τους ΑΝΕΛ. Κι όχι απλώς επέπλευσε με τις συκοφαντίες αυτές παρά τις εντωμεταξύ καταδίκες του , αντιθέτως έγινε και συγκυβερνήτης στην “πρώτη φορά Αριστερή” Κυβέρνηση.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, δέκα χρόνια σιωπής και “πεφωτισμένης” συγκάλυψης – αφού αφορούσε τους Παπανδρέου- ο Καμμένος επιστρέφοντας περιχαρής εμβολιασμένος από τη Σερβία (ο Ανεξάρτητος ´Έλληνας) κατέβαλε προς εκτέλεση καταδικαστικής απόφασης χρηματικό ποσό για τις συκοφαντίες του προς τους Παπανδρέου. ´Άξιος ο μισθός του , το έργο του ως frontman της συκοφαντίας Παπανδρέου το επετέλεσε πλήρως».

Ο Παπανδρέου δημιούργησε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όταν ήταν αδιανόητο να υπάρξουν σπουδές πέραν της παλιάς γνωστής μορφής…

Δημοσιεύτηκε από Giorgos Petalotis στις Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner