Τεράστια πίεση στο νοσοκομείο Μεσολογγίου λόγω της αύξησης των ασθενών με CoViD-19

0

Η συρροή κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει με ασθενείς CoViD-19 το νοσοκομείο Μεσολογγίου “Χατζηκώστα”, το οποίο, ως γνωστών, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων σε κλίνες και προσωπικό. Οι 20 κλίνες CoViD γέμισαν και αναζητούνται θέσεις νοσηλείας στο Αγρίνιο και στην Πάτρα.
Η επιβάρυνση δεν αφορά μόνο το νοσηλευτικό έργο, αλλά και τη λειτουργία του ως εμβολιαστικό κέντρο. Τις τελευταίες μέρες, αυξήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές από δύο σε οκτώ, με αποτέλεσμα να απασχολείται πολύ περισσότερο προσωπικό και έτσι δεν επαρκεί για τη φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), χθες και σήμερα σχηματίζονται αναμονές δεκάδων ατόμων με συμπτώματα ή επαφές με θετικά κρούσματα για να υποβληθούν σε μοριακό τεστ.
Το νοσοκομείο ανέπτυξε δύο κλινικές των 10 κλινών η κάθε μία, για νοσηλεία θετικών περιστατικών κορονοϊού η μία και η άλλη για ύποπτα κρούσματα. Γέμισαν και η δύο με θετικά περιστατικά. Στην παρούσα φάση, αναζητείται χώρος για τα ύποπτα περιστατικά.
Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με τους αναισθησιολόγους. Υπηρετούν μόνο δύο και τις μισές ημέρες το μήνα το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο.
Όταν χρειάζεται διασωλήνωση ασθενής με κορωνοϊό ή με άλλη πάθηση διακομίζεται στο Αγρίνιο ή στην Πάτρα. Όπως και όλα τα σοβαρά περιστατικά. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ, ενώ τα μέτρα ατομικής προστασίας διατίθενται με το σταγονόμετρο.
Στα δυο νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας νοσηλεύονται περίπου 50 ασθενείς με CoViD-19: στο Μεσολόγγι 23 και στο Αγρίνιο 26, αριθμός που τριπλάσιος σε σύγκριση με προηγούμενο δεκαημέρου.
Η δυνατότητα επέκτασης των κλινών στην κλινική Covid στο νοσοκομείο Αγρινίου είναι οριακή (έως 65) και δίνει κάποια περιθώρια για μερική αποσυμπίεση της κατάστασης, αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι πολύ ψηλά και παράλληλα δοκιμάζονται οι αντοχές του υγειονομικού προσωπικού. Η ανησυχία αυτή δεν είναι τυχαία και προκύπτει από τη μεγάλη θετικότητα των μοριακών τεστ που διενεργούνται στα δύο νοσοκομεία. Το 50% των τεστ χθες στο νοσοκομείο Μεσολογγίου υπήρξε θετικό, ενώ στο νοσοκομείο Αγρινίου θετικά προέκυψαν τα 19 από τα 54 δείγματα που ελήφθησαν (περίπου 35% θετικότητα).

Share.

Comments are closed.