Είναι αλήθεια ότι η πρόταση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (Joe biden), για προσωρινή κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τα εμβόλια για την covid 19, έχει ήδη σημειώσει παγκόσμια επιτυχία. Η επιτυχία αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι άνοιξε επιτέλους μία συζήτηση, που πολλοί και για διαφορετικούς λόγους, προσπαθούσαν τόσο καιρό και κατόρθωναν να την αποφεύγουν.
Ποιο ήταν το θέμα αυτής της συζήτησης; Ότι τα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες (σχεδόν στα δύο τρίτα της ανθρωπότητας…) φτάνουν με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα, οι φτωχοί του κόσμου να μένουν απροστάτευτοι πρώτο, και, δεύτερο, ο covid 19 μεταλλάσσεται και να αντεπιτίθεται παντού -και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Με απλά λόγια συμπεράναμε ότι όσο δεν είναι όλοι ασφαλείς όλοι, κανείς δεν είναι ασφαλής, όσα και εμβόλια αν διαθέτει.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας διατυπώθηκε η πρόταση για προσωρινή κατάργηση των πατεντών. Υπέρ της είχαν ταχθεί περισσότερες από 100 χώρες Με προεξάρχουσες την Ινδία και την Νότια Αφρική, με την υποστήριξη 175 πρώην παγκόσμιων ηγετών και κατόχων Νόμπελ κι από προχτές (αυτό είναι που άλλαξε το τοπίο…) με την στήριξη της Ουάσιγκτον και του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ.
Μέχρι προχθές, το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν απασχολούσε τον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο, λες και δεν υπήρχε. Ενώ, παράλληλα, κάποιες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα αξιοποιούσαν αυτό το πρόβλημα, τις ελλείψεις εμβολίων σε φτωχότερα κράτη και πληθυσμούς, για να διευρύνουν την επιρροή τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σιωπηρά, προσέφεραν δωρεάν εμβόλια έναντι γεωστρατηγικής και πολιτικής επιρροής. Όμως η παρέμβαση Μπάιντεν τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα. Από προχθές, το πρόβλημα τέθηκε στο κεντρικό τραπέζι.
Αποτέλεσμα ήταν απ’ τη μια μεριά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να χαρακτηρίσει την πρόταση Μπάιντεν μνημειώδη και από την άλλη μεριά το σύνολο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με το Reuters να την χαρακτηρίσει καταστροφική.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε αλαλούμ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) να δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει αυτό το θέμα, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron)να εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην πρόταση Μπάιντεν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) να εκφράζει τη διαφωνία της.
Πάντως το πρόβλημα είναι σύνθετο και καμία πρόταση δεν είναι απαλλαγμένη, ούτε θα μπορούσε να είναι, από παρενέργειες. Αλλά, η συζήτηση άνοιξε και δεν μπορεί να κλείσει αν δεν βρεθεί λύση.
Στη χώρα μας δε εμφανίστηκε το ευτράπελο φαινόμενο να αντιπαρατίθενται τα δύο μεγάλα κόμματα για το ποιος Έλληνας πολιτικός αρχηγός προηγήθηκε του Μπάιντεν και ποιος πρότεινε πρώτος την κατάργηση των πατεντών για τα εμβόλια. Ας μείνει ασχολίαστη και αυτή η συμπεριφορά…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…