Γιάννης Μαγκριώτης: Άρση της πατέντας των εμβολίων για να μπορέσουν να εμβολιαστούν και στις φτωχές χώρες.

0

Ο Μπάιντεν συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, συμφώνησε με το αίτημα 60 φτωχών χωρών, να αρθεί η πατέντα για τα εμβόλια κατά του covid 19, λόγω της αδυναμίας πολλών φτωχών χωρών να αγοράσουν τα πανάκριβα εμβόλια.
Φυσικά η παγκόσμια Ένωση φαρμακευτικών εταιρειών διαφώνησε, οι μετοχές των phizer-biontech κλπ, σημείωσαν πτώση, από τα ρεκόρ κερδών που κατέγραφαν καθημερινά.
Θυμίζω ότι η ΕΕ δεν έχει πάρει θέση ακόμη, αφού έχει αρκετές εταιρείες και εργοστάσια που παράγουν τα εμβόλια και θα συνεχίσουν να τα παράγουν.
Όσον αφορά την δική μας κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανελειμμενα σε ανάλογες προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι: Δεν γίνονται αυτά στην ελεύθερη οικονομία.
Αλήθεια τα δις ευρώ που τυπώνει η ΕΚΤ, όπως και όλες οι Κεντρικές τράπεζες του κόσμου, και τα δίνει με μηδενικά σχεδόν επιτόκια στις χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου τα κρατικά ομόλογα είναι στην κατηγορία “σκουπίδια”, και απαγορεύεται από τους κανόνες της ΕΚΤ να αγοράζονται στην δευτερογενή αγορά χρήματος, και έτσι σώζονται, γίνεται με βάση τους κανόνες της αγοράς χρήματος;
Θυμίζω ότι, κάτι σχετικό ζήτησε η χώρα μας το 2010 και, μας το αρνήθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο.
Θυμίζω ότι την έρευνα για τα εμβόλια χρηματοδότησαν η αμερικανική κυβέρνηση και η ΕΕ. Οι πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θησαυρίζουν και ο κόσμος στις φτωχές χώρες πεθαίνει. Πέρα από το ηθικό ζήτημα, πόσο ασφαλείς μπορούν να νιώθουν στις ανεπτυγμένες χώρες;
Φυσικά καθόλου έκπληξη δεν μου προκάλεσε η παρουσία σήμερα του Υπουργού Υγείας Κικίλια στο ΣΚΑΊ’, άλλωστε το είπε: Ζήτησα εγώ να μιλήσω σήμερα στον σταθμό σας, για να πω κάτι σημαντικό. Εγώ κάτι σημαντικό, εκτός από επαίνους για την κυβέρνηση δεν άκουσα. Όπως δεν άκουσα και το ερώτημα για την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων.
Γιατί δεν τον ρώτησαν, όταν το θέμα αυτό είναι το κεντρικό σε όλο τον κόσμο;
Γιατί ο υπουργός ζήτησε από ιδιωτικό σταθμό να πει αυτά που ήθελε και όχι την ΕΡΤ, την δημόσια τηλεόραση;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 232 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.