Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Μαΐου – Μέτρα προστασίας – Τι θα γίνει με πανελλαδικές, απουσίες, ενδοσχολικές, Ελάχιστη Βάση

0

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία, με προϋπόθεση τα τη διενέργεια των Self Test Από εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και μέτρα προστασίας που ήδη εφαρμόζονται και είναι γνωστά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, και λοιπό προσωπικό. Παράλληλά, προβλέπεται διαδικασία δικαιολόγησης απουσιών μαθητών/τριών που διαμένουν με ευπαθή άτομα.
Επιπλέον έχουμε φέτος και παράταση του  σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, ενώ οι υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν κανονικά στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τις Πανελλαδικές και την Παράταση του διδακτικού έτους έχουν κλειδώσει οι εξής ημερομηνίες:

  • Άνοιγμα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
    • Δευτέρα 10 Μαΐου (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά – Γυμνάσια)
  • Πανελλαδικές εξετάσεις 2021:
    • Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια
    • Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια
  • Παράταση διδακτικού έτους:
    • Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
    • Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Απαραίτητη προϋπόθεση τα self tests
Επιπλέον, τα self-tests συνιστούν βασικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και όπως επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημαντικότερος παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων ήταν το «πολύτιμο εργαλείο» των self test το οποίο βοηθάει να εντοπίζονται φορείς του πιο νωρίς που είναι ασυμπτωματικοί.
«Αν δεν υπήρχε το self test θα υπήρχαν εκατοντάδες ασυμπτωματικοί φορείς και στα Λύκεια και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα», είπε και τόνισε ότι «H εισήγηση των ειδικών είναι τα self tests να γίνονται σε όλες τις βαθμίδες».

Απουσίες μαθητών που διαμένουν με άτομα ευπαθών ομάδων
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε διευκρινίσεις για τις απουσίες μαθητών που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς, με αναλυτική εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία
Στην εγκύκλιο καταγράφεται βήμα-βήμα η διαδικασία καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β ́ 455).

Δεύτερη χρονιά χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές
Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει κατόπιν υπολογισμού του μέσου όρου των βαθμών του Α’ και Β’ τετραμήνου.

«Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη», δήλωσε παράλληλα στον ΣΚΑΪ πριν λίγες ημέρες η κα Κεραμέως.

Μέτρα προστασίας για τις Πανελλαδικές 2021- Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης
Η υπουργός Παιδείας, διευκρίνισε ότι αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο.

Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν ούτε φέτος οι ενδοσχολικές/προαγωγικές εξετάσεις, η Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται αμετακίνητη αναφορικά με την Ελάχιστη Βάση εισαγωγής, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Share.

Comments are closed.