Θετικά απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και στο αίτημά της για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντικείμενο έναν Νέο Κλιματικό Νόμο.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός κάνει δεκτό το αίτημα της κυρίας Γεννηματά και την ενημερώνει ότι ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αιτηθεί τη σύγκληση των αρμόδιων Επιτροπών.
«Στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου, ώστε μέσα από μια ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την κυρία Γεννηματά.
Ο πρόεδρος της Βουλής όρισε την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την Τρίτη 18 Μαΐου.
Δείτε την απαντητική επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την κ. Γεννηματά
Η Επιστολή της κ. Γεννηματά σε Μητσοτάκη και αρχηγούς κομμάτων για ψήφιση Νέου Κλιματικού Νόμου με ευρεία αποδοχή
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποστέλλει τις προτάσεις του κόμματός της για να θεσπιστεί ένα νέο νομικό πλαίσιο, με συγκεκριμένους στόχους για το κλίμα.
Ειδικότερα η κ. Γεννηματά, αναφέρει στην επιστολή της ότι:
«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, αποτελούν προτεραιότητα πια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για όλους τους πολίτες.
Ο μηδενισμός των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος, η Ευρώπη και η ελληνική κοινωνία.
Στη χώρα μας θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα/οδικός χάρτης με ορίζοντα το 2050, το οποίο θα θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταδιακή αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Για να προωθηθεί ένα τέτοιο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους απαιτείται ένα νέο Νομικό Πλαίσιο, είναι όσο ποτέ αναγκαίος ένας Ελληνικός Κλιματικός Νόμος. Σε συνέχεια και του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου για τον οποίο υπήρξε χθες πολιτική συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Κίνημα Αλλαγής σε πρόσφατη ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η ώρα του νέου κλιματικού νόμου – Γιατί αφορά τους πολίτες και τις νέες γενιές;» κατέθεσε την πρότασή του για μια συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία συνδιαμόρφωσης, νομοθέτησης αλλά και παρακολούθησης της εφαρμογής του πρώτου Ελληνικού Κλιματικού Νόμου.
Με στόχο να οδηγηθούμε στην υπερψήφισή του με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας μας, σας κοινοποιώ με την παρούσα επιστολή μου το πλήρες σχέδιο μας, ένα «οδικό χάρτη» συγκεκριμένων βημάτων που θα πρέπει να ακολουθηθούν, συμβάλλοντας στο να διαμορφωθεί και να κατατεθεί προς ψήφιση ο πρώτος Ελληνικός Κλιματικός Νόμος στο Κοινοβούλιο.
Επιζητούμε κύριε Πρόεδρε ιδιαίτερα την θετική σας συμβολή για την συζήτηση των προτάσεών μας, όπως και κάθε άλλης θετικής πρότασης που συμβάλει στην ίδια επιδίωξη.
Με πρώτο βήμα την σύγκλιση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με την παρουσία των αρμόδιων Υπουργών (Οικονομικών, του Αν. Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας), τόσο για τη συζήτηση της πρότασης μας, όσο και την ενημέρωση μας για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις σχετικές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι αναγκαίο σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον, να μην επικρατήσουν σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα. Να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για την διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες.
Ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας να έχει κλιματικό νόμο. Άλλωστε, η υιοθέτηση και η αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων νόμων απαιτεί ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, ώστε να είναι ανθεκτικοί σε κυβερνητικές αλλαγές. Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση».
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…