Categories: Διεθνή

Γιατί ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Οι αντιδράσεις από τη μεριά της Τουρκίας

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζοντας χθες και  επίσημα πλέον την Γενοκτονία των Αρμενίων, εκπλήρωσε μια προεκλογική του υπόσχεση κι έκανε με αυτό τον τρόπο ένα βήμα που είχαν αποφύγει να κάνουν ο προκάτοχοί του.
Η απόφαση του Μπάιντεν, ανήμερα της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σηματοδοτεί την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να δώσει προτεραιότητα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά τις πιθανές επιπτώσεις στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις κι έρχεται 106 χρόνια μετά την έναρξη των μαζικών εκτοπισμών των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία, που οδήγησε στο θάνατο έως και ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων.
Επιπλέον αναλυτές εκτιμούν ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν σηματοδοτεί την απώλεια από την Άγκυρα της επιρροής τους και των μοχλών πίεσης στην Ουάσιγκτον.
«Οι πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν απομόνωσαν τελικά την Τουρκία στην Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα να καταλήξει χωρίς φίλους για να υπερασπίζονται τις θέσεις της στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ», λέει ο Αϊκάν Ερντεμίρ (Aykan Erdemir), διευθυντής του Τουρκικού προγράμματος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies.
Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται στα μαχαίρια για σειρά ζητημάτων από την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι τη στάση της Άγκυρας έναντι διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων, το ρόλο της στη Λιβύη και την σφοδρή αντίθεσή της στην υποστήριξη από την Ουάσιγκτον στις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG της Συρίας.
Σύμφωνα με τον Άλαν Μακόφσκι, συνεργάτη σε θέματα εθνικής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής του Center for American Progress στην Ουάσιγκτον η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων σηματοδοτεί το βάθος στο οποίο έχουν πέσει οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. «Οι ΗΠΑ αρχίζουν να το παίζουν λίγο εκ του ασφαλούς … θεωρούν μεν την Άγκυρα ακόμη στρατηγικά σημαντική, αλλά θεωρώ ότι η Τουρκία απώλεσε την ισχύ του βέτο που είχε σε κάποιους τομείς στις ΗΠΑ, του συγκεκριμένου περιλαμβανομένου».
Αλλά και για τον Μπερκ Εσέν, επίκουρο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης «η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων συνιστά μεγάλο πλήγμα για την τουρκική κυβέρνηση». Ο Εσέν επισημαίνει ότι ο Μπάιντεν έχει εξοργιστεί με πολιτικές του Ερντογάν που αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ κι υποστηρίζει ότι Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να αντιδράσει δυναμικά μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και του καλπασμού της πανδημίας.

 «Βράζει» η Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ
Με σκληρές δηλώσεις απάντησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο Φουάτ Οκτάι (Fuat Oktay)υποστήριξε ότι με την κίνησή του ο Μπάιντεν αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από Αρμένιους αντάρτες: «Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», σχολίασε στο Twitter.


Ακολουθεί ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗP και συγκηβερνήτης του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν» σχολίασε ο κ. Μπαχτσελί χαρακτηρίζοντας πολιτική ανοησία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν: «Ήλθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος. Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση Μπάιντεν επισείει τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να ολισθήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν», ισχυρίστηκε.


Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο». Ανέφερε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

Πάντως η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από τον Μεβλούτ σαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu ), ο οποίος τόνισε πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία.
Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας: Διάλογος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Εκδοτικών Συλλόγων για το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίου στις 26 Απριλίου…

2 ώρες ago

Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό

Το Χαλάνδρι, σε κλίμα βαθιάς θλίψης, αποχαιρέτησε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος έφυγε από…

13 ώρες ago

Παρέμβαση από την εισαγγελέα του Α. Πάγου για τη μη παραγραφή των αδικήματων – Οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας για την απόφαση

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο…

18 ώρες ago

3ο This is Athens – City Festival: Πάνω από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πρωτεύουσας που διαρκεί από 1 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

Υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ένα πρωτότυπο πικ-νικ, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανοίγοντας…

21 ώρες ago

Όσα πρέπει αν γνωρίζουμε για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το τι γιορτάζουμε κάθε μέρα

Μπήκαμε στη Μεγάλη εβδομάδα και φυσικά πλησιάζει η κορύφωση του θείου δράματος, αλλά η Ανάσταση…

1 ημέρα ago

Τι θα δούμε στα κανάλια την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα τα κανάλια τροποποιούν το πρόγραμμα τους αντικαθιστώντας ενημερωτικές…

1 ημέρα ago