«Χαλάνδρι σε Δράση» Με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) ο Δήμος μας αποκτά ένα σύγχρονο χωρικό εργαλείο

0

Με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Χαλάνδρι σε Δράση» του πρώην δημάρχου Γιώργου Κουράση Θεωρεί ότι με «την έγκριση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου» ο Δήμος Χαλανδρίου «αποκτά ένα απαραίτητο χωρικό εργαλείο που τον βοηθά να εκσυγχρονιστεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδυασμού «Χαλάνδρι σε Δράση»
«Με ιδιαίτερη χαρά ενημερωθήκαμε για την έγκριση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας γιατί επιτέλους ο Δήμος μας μετά από πολλά χρόνια αποκτά ένα σύγχρονο χωρικό εργαλείο. Η μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 επί της δικής μας διοίκησης και ήταν μία ολοκληρωμένη πρόταση που δίνει λύσεις σε πολλά θέματα του Δήμου μας. Συντάχθηκε και ολοκληρώθηκε με την συμβολή πολλών υπηρεσιών του Δήμου αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν πολλές από τις προτάσεις και ανάγκες των ίδιων των πολιτών.
Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως σήμερα που εγκρίθηκε το ΓΠΣ υπήρξε μία καθυστέρηση από την προσπάθεια που έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή για μία γενικότερη αναθεώρησή του χωρίς βέβαια επιτυχία αλλά τελικά έγιναν και κάποιες μικρό βελτιώσεις προς την σωστή κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια .
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι επιτέλους ο Δήμος μας αποκτά ένα απαραίτητο χωρικό εργαλείο που τον βοηθά να εκσυγχρονιστεί. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το εργαλείο αυτό που πλέον το Χαλάνδρι ήδη έχει, η Κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τις μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα καλύψουν το 80% των Δήμων της Χώρας.
Τι προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο:

  • Αναθεωρείται η οργάνωση των 17 Πολεοδομικών Ενοτήτων σε 6,με σκοπό την ορθολογικότερη λειτουργία τους.
  • Διασφαλίζεται η προστασία των ευαίσθητων φυσικών περιοχών όπως του ρέματος Χαλανδρίου στο οποίο ισχύει ειδικό καθεστώς προστασίας -που δεν θίγεται ούτε τροποποιείται- και του ρέματος Βριλησσού στο οποίο προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου και υπαίθριας αναψυχής.
  • Επανακαθορίζεται ο κοινωνικός εξοπλισμός του Δήμου καθώς η αύξηση του προβλεπόμενου πληθυσμού του Χαλανδρίου δημιουργεί νέες ανάγκες. Καθορίζονται δηλαδή οι απαιτούμενοι χώροι εκπαίδευσης, υποδομών υγείας – πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτιστικών λειτουργιών και ελεύθερων χώρων πρασίνου ανά πολεοδομική ενότητα.
  • Καθορίζονται ως περιοχές με χρήση Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο: α)το Πάρκο Αναψυχής της Αττικής Οδού και β) η Περιμετρική Ζώνη 50μ. πέριξ του Νεκροταφείου Χαλανδρίου.
  • Προσδιορίζεται σαφώς το πολεοδομικό καθεστώς περιοχών με ειδικές χρήσεις κοινωφελών λειτουργιών (π.χ. Νομισματοκοπείο, Ριζάρειος, Ίδρυμα Χατζηκώνστα). Στην ευρύτερη περιοχή του Νομισματοκοπείου, το δημόσιο κτήμα έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων, καθορίζεται ως κοινωφελής χώρος με έμφαση στον αθλητισμό και η έκταση ανατολικά του Νομισματοκοπείου λαμβάνει χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας και πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας χωρίς νοσηλεία. Η περιοχή της Ριζαρείου λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης και καθορίζεται μικρός συντελεστής δόμησης προκειμένου να προστατευτεί το υψηλό πράσινο της έκτασης. Το ίδρυμα Χατζηκώνστα λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης – κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.
  • Ρυθμίζεται η κυκλοφοριακή οργάνωση του Δήμου και των χρήσεων γης κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων. Η κατασκευή μεγάλων οδικών έργων (Αττική Οδός, Αναπαύσεως, Ηρακλείτου, Δουκίσσης Πλακεντίας) καθώς και συγκοινωνιακών υποδομών (μετρό, προαστιακός) έχουν αλλάξει σημαντικά τον ρόλο του Χαλανδρίου.
  • Προτείνεται η λήψη μέτρων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας κατόπιν εκπόνησης ειδικής μελέτης προκειμένου να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή οργάνωση και η αποσυμφόρηση του εμπορικού/ιστορικού κέντρου του Χαλανδρίου.
  • Εντάσσονται στις προς πολεοδόμηση περιοχές: α)η ζώνη εκατέρωθεν του νοητού άξονα από τον σταθμό του Νομισματοκοπείου μέχρι τον σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και
  • β) η ζώνη πέριξ του νεκροταφείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στην εν λόγω περιοχή . Ειδικότερα, παραμένει ως χώρος αστικού πρασίνου ζώνη πλάτους 50μ. πέριξ του νεκροταφείου και λαμβάνει τη χρήση αμιγούς κατοικίας μέρος της ζώνης των 250μ.
  • Η περιοχή δυτικά του νεκροταφείου καθορίζεται ως Ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης με σκοπό την διατήρηση και νομιμοποίηση της λειτουργίας των υφιστάμενων μαρμαράδικων τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούν χωρίς δυνατότητα νόμιμης αδειοδότησης
Share.

Comments are closed.