Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……23 Απριλίου 1944. Ο Γιώργος Δάλλας εκλέγεται εθνοσύμβουλος Επαρχίας Καλαμάτας

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 1944, εκλέγεται εθνοσύμβουλος της Επαρχίας Καλαμάτας για να λάβει μέρος στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων Ευρυτανίας, ο Γεώργιος Δάλλας.
Ο Γεώργιος Δάλλας γεννήθηκε στη Θουρία Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε στις 22.5.1933. Δικηγόρησε στην Καλαμάτα.
Το 1933 ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος (Α.Κ.Ε.). Το 1934-35 στάθηκε στο πλευρό των αγωνιζομένων για την Δημοκρατία και έλαβε μέρος σε όλες τις πολιτικές κινητοποιήσεις. Στις 23.1.1935, μαζί με δημοκρατικούς αγωνιστές δικηγόρους της Καλαμάτας Ν. Κουλουμβάκο, Ν. Ζησιμόπουλο, Θ. Κορμά, Γιαννούλη Παναγιωτόπουλο και Ν. Νικολόπουλο, υπερασπίστηκε τους κατηγορούμενους λιμενεργάτες της Καλαμάτας. Το 1936 συνελήφθη από όργανα της δικτατορίας Μεταξά.
Έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της παράνομης αντιστασιακής οργάνωσης «Νέα Φιλική Εταιρεία» στη Μεσσηνία (15 Ιουνίου 1941), της οποίας εκλέχτηκε Γραμματέας. Μαζί με τον Ευάγγελο Δημητρακόπουλο (δικηγόρο-δημοσιογράφο) και άλλα μέλη της «Νέας Φιλικής Εταιρείας» εξέδωσαν την 1η Ιουλίου 1941 στην Καλαμάτα την παράνομη εφημερίδα «Ελληνική Σάλπιγγα», όργανο της οργάνωσης και συνέταξαν τον Αύγουστο του 1941 την πρώτη εθνικοαπελευθερωτική διακήρυξη της οργάνωσης προς το μεσσηνιακό λαό. Εκλέχθηκε πρώτος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Μεσσηνίας (ΝΕΜ).
Την 23η Απριλίου 1944 εκλέχθηκε εθνοσύμβουλος της επαρχίας Καλαμάτας και έλαβε μέρος στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων Ευρυτανίας. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας, στις 10.9.1944, εκλέχθηκε πρόεδρος της «Προσωρινής Λαϊκής Επιτροπής Πόλης Καλαμάτας».
Το Μάιο του 1945 διώχθηκε και φυλακίστηκε και μέχρι το 1946 ήταν κρατούμενος, μαζί με άλλους αντιστασιακούς, στην Ακροναυπλία και στη συνέχεια εκτοπίστηκε στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άγιο Ευστράτιο. Mετά την αποφυλάκισή του το Δεκέμβριο του 1952 δικηγόρησε στην Αθήνα. Στις 21.4.1967 συνελήφθη από τη Χούντα των συνταγματαρχών και μεταφέρθηκε, με χιλιάδες άλλους συλληφθέντες, στον Ιππόδρομο Φαλήρου και από εκεί εκτοπίστηκε στην Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου, μέχρι το Δεκέμβριο του 1969. Μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε να δικηγορεί στην Αθήνα. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 12.3.1984.

(Η νέα Φιλική Εταιρεία και η εθνική αντίσταση στην Καλαμάτα, Δ. Ζέρβας, Κ. Δάλλας).

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner