Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: Ένοχος ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

0

Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον Ντέρεκ Σόβιν, τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.
Το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν.
Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Η μέγιστη ποινή για ακούσια δολοφονία δεύτερου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 40 ετών. Η μέγιστη ποινή για δολοφονία τρίτου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 25 ετών.
Η μέγιστη ποινή για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού είναι 10 χρόνια ή / και 20.000 $.
Το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το δικαστήριο υποδέχθηκε με χειροκροτήματα την καταδικαστική απόφαση, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Δικαιοσύνη” και “Black lives matter“.


Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία των ενόρκων που κήρυξαν ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία».
«Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν
Τζο Μπάιντεν
«Σήμερα, το δραστήριο της  Μινεσότα έκρινε τον πρώην αστυνομικό της Μινεάπολης Ντέρεκ Τσάββιν ένοχο για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η ετυμηγορία είναι ένα βήμα μπροστά. Και ενώ τίποτα δεν μπορεί ποτέ να φέρει πίσω τον Τζορτζ Φλόιντ, αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική.», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σττο twitter.


Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα
«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό. Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα. Η Μισέλ και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Φλόιντ και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο Τζορτζ και τόσοι άλλοι στερήθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην πρώτη κυρία.
Πρώτες αντιδράσεις στην ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν

Χίλαρι Κλίντον
«Η οικογένεια και η κοινότητα του Τζορτζ Φλόιντ άξιζαν ο δολοφόνος του να λογοδοτήσει. Σήμερα, είδαν να γίνεται αυτό. Σήμερα και πάντα, Black lives matter», ανέφερε η πρώην πρώτη κυρία, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ατυχήσασα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.


Τιμ Γουόλζ
«Η σημερινή ετυμηγορία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη δικαιοσύνη στη Μινεσότα. Η δίκη τέλειωσε, αλλά η δουλειά μας μόλις άρχισε. Όλος ο κόσμος είδε την 25η Μαΐου 2020, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε μ’ ένα γόνατο στο σβέρκο για σχεδόν εννιά λεπτά», ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας. «Χιλιάδες πολίτες στη Μινεσότα διαδήλωσαν στους δρόμους το καλοκαίρι εξαιτίας του θανάτου του, εμπνέοντας ένα κίνημα σε όλο τον κόσμο» με κεντρικό αίτημα «την αλλαγή» και να «αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

ACLU
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας της Μινεσότας, ένας λευκός αστυνομικός καταδικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου. Αν και η σημερινή ετυμηγορία σηματοδοτεί μια μικρή νίκη όσον αφορά τη λογοδοσία της αστυνομίας και μπορεί να συμβάλλει να επουλωθούν οι πληγές μιας κοινότητας που θρηνεί, το σύστημα που επέτρεψε ο Τζορτζ να δολοφονηθεί (…) παραμένει ακέραιο», ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ
«Η σημερινή ετυμηγορία είναι η σωστή απόφαση, αλλά δεν είναι δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ακόμα ζωντανός σήμερα, ούτε για την οικογένεια και την κοινότητά του. Η αληθινή δικαιοσύνη αποτρέπει τις παράλογες δολοφονίες των Μαύρων ανθρώπων και παρέχει ίση προστασία σύμφωνα με το νόμο για όλους.», έκρινε ο γερουσιαστής.


Άνταμ Σίλβερ και Μισέλ Ρόμπερτς
«Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σημείο καμπής για το πώς βλέπουμε τα ζητήματα της φυλής και της δικαιοσύνης στη χώρα μας και είμαστε ικανοποιημένοι που μοιάζει να αποδόθηκε δικαιοσύνη. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει», ανέφεραν ο επικεφαλής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ και η εκτελεστική διευθύντρια της ένωσης των παικτών του NBA. Ο φορέας που οργανώνει το πρωτάθλημα, όσο και οι παίκτες συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας.


Μπόρις Τζόνσον
«Μου προκάλεσε φρίκη ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσορίζω αυτή την ετυμηγορία. Οι σκέψεις μου απόψε είναι στην οικογένεια και στους φίλους του», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Share.

Comments are closed.