Υπoυργείο Εργασίας: Τροπολογία για απονομή συντάξεων εξπρές ακόμα και από δικηγόρους και λογιστές

0

Σειρά ρυθμίσεων, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων».
Ανάμεσα στις σημαντικότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι η διάταξη για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων, διάταξη την οποία το αρμόδιο υπουργείο χαρακτηρίζει ως «μικρή επανάσταση».
Αναλυτικότερα, όπως περιγράφεται στην τροπολογία Χατζηδάκη που σύντομα θα πάει στη Βουλή μέλη δικηγορικών συλλόγων με 3ετή δικηγορία και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, λογιστές / φοροτεχνικοί Α’ τάξης θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απονομής σύνταξης.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να συνδυαστεί ωστόσο με την κατάλληλη εκπαίδευση, αφού οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους.
Απλοποιούνται οι διατάξεις περί διακανονισμού οφειλών
Την ίδια ώρα, με την τροπολογία απλοποιούνται οι διατάξεις περί διακανονισμού οφειλών. Σύμφωνα με την ρύθμιση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Εφόσον προκύπτουν οφειλές μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.
Επιπλέον, με προτεινόμενη ρύθμιση, χορηγείται υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τροπολογία θα κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη (22/4) στη Βουλή.
Ειδικότερα η τροπολογία:

  • Εξειδικεύει το πεδίο σύμπραξης του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές) για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων
  • Προβλέπει την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ
  • Καθιστά υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ
  • Καθιστά υποχρεωτική την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 για τους ασφαλισμένους στην περίπτωση που έχουν διαδοχική ασφάλιση. Επίσης, την επεκτείνει και στον τ. ΟΓΑ
  • Προβλέπει ότι τα Δελτία Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν εκδοθεί και έγχαρτα αποτελούν τεκμήριο για το χρόνο ασφάλισης που προκύπτει από αυτά
  • Επιλύει τις διενέξεις μεταξύ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ για χρόνο ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητείτο

Οξεία η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Η ρύθμιση του Κωστή Χατζηδάκη έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι παραδίδει τις συντάξεις στα ιδιωτικά συμφέροντα και ότι οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν για να λάβουν την σύνταξή τους.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει σήμερα η Αυγή: «Ο ΕΦΚΑ παραδίδεται σε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές με τη ρύθμιση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και στο εξής οι εκατοντάδες χιλιάδες συντάξιούχοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων να τους αποδώσουν τη σύνταξή τους

Share.

Comments are closed.