ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson : Να συνεχιστεί η χρήση του, πολύ σπάνιες οι θρομβώσεις

0

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑδιαπίστωσε μεν πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson (το παρασκεύασε η εταιρεία  Janssen) και «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αναφέρει το Reuters λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνέντευξη, αλλά συστήνει να μην σταματήσει η χορήγησή του.
Ο ΕΜΑ συστήνει την προσθήκη σχετικών προειδοποιήσεων στις πληροφορίες για το προϊόν, ωστόσο εισηγείται να συνεχιστεί η χρήση του κανονικά.
Για αν καταλήξει στα συμπεράσματά του η επιτροπή του ΕΜΑ (PRAC ) έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.
Να τονιστεί ότι από τις 13 Απριλίου, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, και στην πλειονότητά τους αφορούσε σε γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου (φύλο, ηλικία ή υποκείμενα νοσήματα).
Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε «μη συνηθισμένα σημεία», όπως οι φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, με την ονομασία Vaxzevria.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο των δημοσιογράφων Pushkala Aripaka, Anthony Deutsch και John Miller του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, με τίτλο «EU regulator backs J&J shot, finds possible link to clots», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.