Εδώ και μία εβδομάδα έχει ξεκινήσει στα Λύκεια όλης της χώρας η διαδικασία της εφαρμογής των self test, η οποία αποκάλυψε εκατοντάδες ασυμπτωματικά κρούσματα μαθητές λυκείων και μάλιστα μαθητές οι οποίοι είχαν ήδη πάει σχολείο.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την εβδομάδα που πέρασε προσέγγισαν τις 2000. Στη διαδικασία του εντοπισμού των κατά βάση ασυμπτωματικών η προσυμπτωματικών παιδιών, συνέβαλε η διενέργεια των εκατοντάδων χιλιάδων self test που ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή.
Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η πλειονότητα των παιδιών που εντοπίστηκαν θετικά, ήταν μετά το δεύτερο τεστ, που έγινε την Τετάρτη κι επομένως αυτά τα παιδιά είχαν ήδη πάει σχολείο.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διάστημα 12-18/4 εντοπίστηκαν 1.975 άτομα στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών, σε σύνολο 19.868 νέων κρουσμάτων, ήτοι ποσοστό της τάξης του 10%.
Το επταήμερο που είχε προηγηθεί είχαν διαπιστωθεί 1480 νέα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες σε σύνολο 20.114 νέων κρουσμάτων ήτοι ποσοστό 7,36%. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες μέχρι 17 ετών μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν υπολογίζεται στο 33,4%.
Τα παραπάνω στοιχεία πάντως δημιουργούν προβληματισμό διότι: αφενός μεν θεωρείται φτωχή η “συγκομιδή” στον εντοπισμό ασυμπτωματικών παιδιών αφετέρου δε το χρήσιμο εργαλείο των self test ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια εβδομάδα προ του ανοίγματος των σχολείων ώστε ενεργά κρούσματα να έχουν εντοπιστεί νωρίτερα και να έχει επίσης αποτυπωθεί η εικόνα της διασποράς σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Βέβαιο είναι πάντως ότι οι επιστήμονες υπερασπίζονται την αξία των self test. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι
«Όσον αφορά την αξιοπιστία των κιτ δοκιμασιών αντιγόνου, επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό, τις τεχνολογίες δηλαδή που χρησιμοποιεί το self-test, αξίζει να αναφερθούμε στην αναφορά του Public Health England, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου», είπε ο κ. καθηγητής και συνέχισε
«Η αναφορά που είναι δημόσια διαθέσιμη δείχνει ότι μεταξύ 20 Νοεμβρίου 2020 και 27 Ιανουαρίου 2021, σε 1,7 εκατομμύρια τεστ στο γενικό πληθυσμό στην Αγγλία βρέθηκαν 38.000 θετικά. Από αυτά το 93% έδωσε θετικό αποτέλεσμα στην PCR ενδεικτικό ειδικότητας 99,72%. Στα σχολεία της Αγγλίας, η αντίστοιχη μελέτη έδειξε 94,4% ευαισθησία και 99,97% ειδικότητα.
Τα στοιχεία, λοιπόν, σε μελέτες Φάσης 4, δείχνουν ότι με κατάλληλο σχεδιασμό, τα αντιγονικά τεστ μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρότατο εργαλείο Δημόσιας Υγείας.»
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…