«Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος», ντοκιμαντέρ της «Διεξόδου» για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

0

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,  δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ διαρκείας 20 λεπτών για την Ιερή Πόλη με τον τίτλο «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος».
Το σενάριο του ντοκιμαντέρ βασίστηκε στο ομώνυμο δοκίμιο της πεζογράφου Ακακίας Κορδόση, το οποίο περιγράφει όλη την εξελικτική πορεία του Μεσολογγίου από την πρώτη εμφάνισή του τον 14ο αιώνα ως καταφύγιο Δαλματών κουρσάρων και ψαράδικος οικισμός έως την μετεξέλιξή του σε ναυτική πόλη και εμπορικό εξαγωγικό κέντρο.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά  στη δημιουργία του μεγαλύτερου στόλου της χώρας κατά τον 18ο αιώνα και συνεχίζει με την ιδιαίτερη πνευματική υπόσταση της πόλης. Επίσης εξιστορεί την καταστροφή του στα Ορλωφικά και καταλήγει με την συμμετοχή του στον Αγώνα και την συγκλονιστική Έξοδο, δηλαδή την εθελούσια και προμελετημένη πορεία των Μεσολογγιτών προς τον θάνατο. Αυτών των αγωνιστών που με ύψιστο ψυχικό σθένος υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το πνεύμα τους κατόρθωσαν και νίκησαν την ύλη. Γιατί μπορεί μεν το Μεσολόγγι να έπεσε πλην όμως η πτώση του αυτή οδήγησε στην αφύπνιση των φιλελληνικών αισθημάτων της πανευρωπαϊκής κοινότητας, με τελικό αποτέλεσμα το Ναβαρίνο, και κατ΄επέκταση στην απελευθέρωση της χώρας.
Οι απαγγελίες έγιναν από τον τενόρο Χρήστο Ραμμόπουλο και την ηθοποιό Γιούλη Μαρούση, την βιντεογράφηση πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Σοκόλας και το μοντάζ – ηχογράφηση ο Νίκος Καλαμπαλίκης. Η επεξεργασία των βιντεοσκοπήσεων έγινε στο Studio SIAMOS στο Μεσολόγγι, ενώ το μοντάζ και η ηχογράφηση στο Studio FREG στο Αγρίνιο.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Κέντρου Λόγου & Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», με τίτλο «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος»

Share.

Comments are closed.