Σκληρή αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες υπήρξε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στην Άγκυρα.
Όλα ξεκίνησαν όταν πήρε τον λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, τις οποίες όπως είπε «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε» και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο αλλά και χαρακτηρίζοντας «ρωμιούς ορθοδόξους» την ελληνική κοινότητα.
Ο Νίκος Δένδιας ενόχλησε τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς παίρνοντας τον λόγο επέπληξε την Άγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο της θάλασσας, φέρνοντας ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αμέσως ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών πήρε τον λόγο και απάντησε λέγοντας πως στην πρωτολογία του δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, κάτι που έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και ότι δεν τις δέχεται. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε μεταξύ μας, αλλά αν έρχεται εδώ και το θέτετε ενώπιον του Τύπου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Όσο για τα μειονοτικά εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, εσείς δεν αποδέχεστε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στην Ελλάδα και αυτό συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε. Ως προς το θέμα προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι είναι ένας δικαστικός μηχανισμός, ενώ ως προς το προσφυγικό, είπε πως δεν θέλει να πει ενώπιον του Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μηχανισμό push back 80.000 ψυχών.
Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε λέγοντας ειρωνικά: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όχι μόνο αυτό αλλά και έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα. Έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Όσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάννης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει, ισχύει και θα ισχύει. Όσο για τη σύμβαση της θάλασσας, αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της θάλασσας». Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστό». Τέλος ο κ. Δένδιας πρότεινε να μην συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».
Ωστόσο ο Μ. Τσαβούσογλου ανταπάντησε. Δεν άφησε να πέσει η αιχμή για το δικαίωμα της απάντησης Δένδια, λέγοντας πως «φυσικά είναι ελεύθερη η έκφραση γνώμης στην Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι αν επικαλείται κανείς τη συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μερικών νησιών. «Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν» είπε κ;αι υποστήριξε ότι «στην Ανατ. Μεσόγειο οι διερευνητικές διαδικασίες της Τουρκίας ήταν πλήρως νόμιμες. Γενικότερα στο θέμα της Αν. Μεσόγειου εμείς εμμένουμε στον δίκαιο διαμοιρασμού». «Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν αλλά όχι στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης που αναφέρει η συνθήκη της Λωζάννης», πρόσθεσε.
Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε: «Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων.
«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από μισό αιώνα» είπε μεταξύ άλλων. «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» κατέληξε χαμογελώντας ο κ. Δένδιας.
Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να το συνεχίσει: «Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές».
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…