Με ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) γνωστοποιεί την απόφασή της να κηρύξει απεργία – αποχή από τις συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από τη Πέμπτη 15 Απριλίου 2021
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Συνάδελφοι,
Τον Νοέμβριο του 2020 οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το συγκλονιστικό ποσοστό αποχής από τις εκλογές παρωδία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια να φτάνει στο 95% πανελλαδικά, έδωσαν ηχηρό ράπισμα στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Ο κλάδος ενωμένος υπερασπίστηκε τα συλλογικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες και νίκησε.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του χώρου της εκπαίδευσης και αντιμέτωπο με την εικόνα διάλυσης, που με την αδιάλλακτη στάση του έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, αναγκάστηκε να αποδεχτεί το δικαίωμα των υποτιθέμενων αιρετών να παραιτηθούν, δικαίωμα που εξακολουθεί να στερεί από τα διορισμένα μέλη (δίχως αίτησή τους στη συντριπτική πλειοψηφία) ακολουθώντας την ολοκληρωτική πολιτική επιλογή αποκλεισμού των αιρετών. Με μία βαθύτατα αντιδημοκρατική κίνηση το Υπ. Παιδείας ενεργοποίησε το κατάπτυστο άρθρο 123 του ν.4763/2020. και προχώρησε στην με αυθαίρετες μεθόδους αντικατάστασή τους από συναδέλφους ως δοτούς «αιρετούς» χωρίς μάλιστα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιχειρώντας να καταργήσει ουσιαστικά τον θεσμό του αιρετού που λειτουργεί ως θεσμός προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών από 1911 με μόνη διακοπή την περίοδο της χούντας.
Δηλώνει με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., ότι στη «δημοκρατία της» δεν χωρούν εκλεγμένοι αιρετοί που οφείλουν να εκπροσωπούν τους συναδέλφους και να υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση απέναντι στις πολιτικές υπονόμευσης της δημόσιας Παιδείας και της εργασίας. Παραδέχεται, παράλληλα, αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα της παραίτησης που μέχρι τώρα αρνιόταν αφετέρου ότι η εκλογική ψευδοδιαδικασία του περασμένου Νοέμβρη δεν έχει κανένα κύρος αφού παρακάμπτει ακόμη και τους δήθεν εκλεγμένους υποψήφιους που ανακήρυξε.
Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν γνήσια Υπηρεσιακά Συμβούλια πουθενά στην Ελλάδα. Αυτά που συνεδριάζουν είναι δοτά συμβούλια αποτελούμενα αποκλειστικά από μέλη διορισμένα με πολιτική απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. Τα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια δεν πρέπει να λειτουργήσουν και είναι σίγουρο ότι χωρίς «πρόθυμους» το Υπουργείο Παιδείας δε μπορεί να υλοποιήσει το πραξικόπημά του.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., μέχρι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί με την αυταρχική πολιτική της στο ζήτημα των εκλογών των αιρετών και της λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων και να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος του κλάδου για παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2018 μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών με τη δια ζώσης συμμετοχή όλων των συναδέλφων, καλεί:
- Για τελευταία φορά, τους ελάχιστους που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να εμφανίζονται ως εκλεγμένοι (με πόσες ψήφους αλήθεια;) «αιρετοί» να παραιτηθούν άμεσα από τις θέσεις που σφετερίζονται, υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έτσι ώστε να μην υπάρξει, εκ μέρους τους, νομιμοποίηση της λειτουργίας «ψευδο-υπηρεσιακών» συμβουλίων.
- Τους δοτούς «αιρετούς» που τοποθετήθηκαν είτε με αυταρχικό τρόπο, δίχως καν να ερωτηθούν, από τη διοίκηση είτε με δική τους συναίνεση, να παραιτηθούν άμεσα, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη βούλησή τους να μη διευκολύνουν τους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. που στοχεύουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων.
Επισημαίνουμε ότι τα μέλη που ενδεχομένως συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη σύνθεση του Υ.Σ. και παραιτήθηκαν πρέπει να καταθέσουν την παραίτησή τους εκ νέου με βάση τη νέα απόφαση συγκρότησης. - Τους συναδέλφους που διορίστηκαν ως μέλη των φερόμενων ως υπηρεσιακών συμβουλίων (δίχως αίτησή τους στις περισσότερες περιπτώσεις), να υποβάλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, τις παραιτήσεις τους, ώστε να μην γίνουν τα πειθήνια όργανα της αυταρχικού χαρακτήρα πολιτικής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Αποτελεί μέγιστη αντιδημοκρατική ενέργεια, η οποία φανερώνει και την πλήρη απομόνωση του Υπουργείου καθώς δεν βρίσκει ούτε τους ελάχιστους υποστηρικτές στο πραξικόπημά του σε βάρος του κλάδου, να βαφτίζει “αιρετούς” και να ορίζει ως μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικούς παρά τη θέληση τους και αγνοώντας τις παραιτήσεις τους.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σύνολο των αυταρχικών ενεργειών της, με αποκορύφωμα την ενεργοποίηση του κατάπτυστου άρθρου 123 του ν.4763/2020 και την τοποθέτηση στη θέση των αιρετών, «εκπροσώπων» που έχει επιλέξει η διοίκηση να σφετεριστούν τις θέσεις των εκλεγμένων αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών. Αυτά τα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια αντιστρατεύονται κάθε δημοκρατική αρχή καθώς μετατρέπονται σε όργανα διοίκησης που θα λειτουργούν χωρίς τη φωνή των εκπαιδευτικών που είχαν τη δυνατότητα να εκφράζουν οι αιρετοί.
Για τον κλάδο, αιρετοί είναι εκείνοι που εκλέχθηκαν για τελευταία φορά με γνήσια δημοκρατικές διαδικασίες το 2018.
Δεν επιτρέπουμε στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να επιτύχει την αποπομπή των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Τα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να λειτουργήσουν.
Οι πραγματικές εκλογές και η ανάδειξη των νέων αιρετών του κλάδου, θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας με τη δυνατότητα στους υποψήφιους να επικοινωνούν με τους συναδέλφους προεκλογικά με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με διά ζώσης ψηφοφορία.
Απαιτούμε :
- Την κατάργηση του ν.4763/2020 για την επαγγελματική εκπαίδευση και του σχετικού άρθρου 123.
- Την κατάργηση του άρθρου 22 του νόμου 4728/20 και της εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
- Την παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχθηκαν το 2018, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή τη διεξαγωγή των ζωντανών εκλογικών διαδικασιών.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνέχεια του καλέσματός του προς όλα τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων, τόσο των διορισμένων μελών της διοίκησης όσων και των δοτών ψευδοαιρετών, προκειμένου να γίνει πράξη η αποτροπή των συνεδριάσεων των νόθων υπηρεσιακών συμβουλίων, μέχρι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί με την αυταρχική πολιτική της στο ζήτημα των εκλογών των αιρετών και της λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων κηρύσσει απεργία – αποχή από τις συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από τη Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.
Η απεργία – αποχή καλύπτει όλους τους συναδέλφους ώστε να μη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις όταν καλούνται, δίχως οικονομικό κόστος αφού ακόμη και εάν οι συνεδριάσεις γίνονται εντός ωραρίου αυτοί θα προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους ως εκπαιδευτικοί. Με τον τρόπο αυτό όλα τα μέλη (διορισμένα και δοτοί αιρετοί) είναι απολύτως κατοχυρωμένα να μην παραστούν στη συνεδρίαση ώστε αυτή να μην πραγματοποιηθεί ελλείψει απαρτίας και να υποχρεωθεί το Υπουργείο να αποδεχτεί τη θέση του κλάδου για τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων. Είναι αυτονόητο ότι προηγούμενα θα πρέπει να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους από τις θέσεις διορισμένων μελών και δοτών ψευδοαιρετών, στις οποίες τοποθετήθηκαν σε εφαρμογή του αντιδημοκρατικού άρθρου 123 του ν.4763/2020.
Όποιοι αγνοήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της πλήρους συνδικαλιστικής κάλυψης της Ομοσπονδίας, δεν παραιτηθούν και δεν απέχουν από τις συνεδριάσεις να γνωρίζουν ότι θα θέσουν εαυτόν εκτός κλάδου και θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποπομπής τους σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. και των συλλόγων.
Επειδή είναι απαραίτητο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να έχει πλήρη εικόνα για τις παραιτήσεις των μελών των Υ.Σ., παρακαλούμε τα Δ.Σ. των Σ.Ε.Π.Ε. να μας γνωστοποιήσουν άμεσα την εικόνα που έχουν για τις παραιτήσεις των «αιρετών» των εκλογών-παρωδία του Νοεμβρίου, των διορισμένων μελών διοίκησης και των δοτών ψευδοαιρετών. Τα Δ.Σ. των Συλλόγων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις που μέλη των Υ.Σ. δεν υπέβαλαν παραίτηση ώστε αφού προχωρήσουν στις ενέργειες που, σύμφωνα με τις διατάξεις των καταστατικών τους μπορούν να ακολουθήσουν, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες.»