Κορονοϊός: Η Pfizer αρχίζει κλινικές δοκιμές για φάρμακο που χορηγείται από το στόμα

0

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε, την Τρίτη 6 Απριλίου, λεπτομέρειες σχετικά με τo φάρμακο PF-07321332, το οποίο ξεκινά κλινικές δοκιμές Φάσης Ι. Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμποσίου Φαρμακοχημείας της Αμερικάνικης Χημικής Εταιρείας.
Το υποψήφιο αυτό φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την νόσοι COVID-19. Στοχεύει την πρωτεάση 3CL, ένα ένζυμο που χρησιμοποιούν οι κορονοϊοί για να συγκεντρωθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Το φάρμακο PF-07321332 αναμένεται να χορηγείται ως χάπι ή κάψουλα σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά από τις κλινικές δοκιμές. Θα μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, με τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης.

Εάν τελικά εγκριθεί, το PF-07304814 θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που στοχεύει αυτήν την πρωτεΐνη.
«Για το προβλέψιμο μέλλον, θα περιμένουμε να δούμε συνεχείς επιδημίες από την COVID-19. Και ως εκ τούτου, όπως και με όλες τις ιογενείς πανδημίες, είναι σημαντικό να έχουμε μια πλήρη εργαλειοθήκη για το πώς να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Σάρλοτ Άλερτον (Charlotte Allerton), επικεφαλής του σχεδιασμού φαρμάκων της Pfizer.
Το PF-07321332 αναπτύχθηκε από το μηδέν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας. Τα πρώτα 7 mg της ένωσης συντέθηκαν στα τέλη Ιουλίου 2020. Ενθαρρυμένοι από τα πρώιμα βιολογικά δεδομένα, η ομάδα του Pfizer έβαλε στόχο να αυξήσει την ποσότητα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν φτιάξει 100 γραμμάρια. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, οι χημικοί είχαν αυξήσει την ποσότητα σε περισσότερο από 1 κιλό.
Πάντως η συνεχιζόμενη πανδημία απαιτεί επιτακτικά, πέρα από την ανάπτυξη και χρήση εμβολίων, την ανάπτυξη πραγματικά αποτελεσματικού αντιικού φαρμάκου για στοχευμένη θεραπεία, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο όπλο επίσης για πιθανές μελλοντικές πανδημίες.

Share.

Comments are closed.