Μιχάλης Καρχιμάκης*: Πρέπει να την βγούμε από τα αριστερά

0

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης στον ιδιοκτήτη και εκδότη της περιφερειακής εφημερίδας «Ενημέρωση Πελοποννήσου» Κώστα Πρώιμο.
Υποστήριξε ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να βγει Αριστερότερα από το ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε επίθεση σε στελέχη της παράταξης, κατονομάζοντάς τα, που υπονόμευσαν την τελευταία Κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά συνέβαλλαν και σε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού του πάλαι ποτέ κραταιού Κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, που εξέφραζε την Κεντροαριστερά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καρχιμάκη

Σε πρόσφατη σας συνέντευξη αναφερθήκατε στην δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου. Από ποιους αδικήθηκε τότε; Θα μπορούσατε να μας υποδείξετε πρόσωπα και πράγματα; Μήπως ήρθε η ώρα να “βγουν οι κουκούλες”;
Αυτό που είπα αφορούσε την ιστορική δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία νομίζω ότι είναι αδιαμφισβήτητη πλέον. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το 2010 υπήρχε άλλος δρόμος πέρα από την Ευρωπαϊκή βοήθεια. Σε ό,τι αφορά την υπονόμευση των πολιτικών μας η οποία οδήγησε σε βάθεμα κυρίως της πολιτικής κρίσης προσωπικά έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα και για πρόσωπα και για καταστάσεις. Θεωρώ τις πρακτικές του Β. Βενιζέλου και πολιτικά και προσωπικά υπονομευτικές. Από την μία η προσωπική του φιλοδοξία οδήγησε σε υπονόμευση της κυβέρνησης συνολικά. Από την άλλη η δυσανεξία του στην αριστερή προοδευτική, αντιδεξιά παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου οδήγησε στην μανιώδη προσπάθεια του να απομακρυνθεί το κόμμα από της αρχές του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ώστε να προσεγγίσει αυτό που ίδιος αποκαλεί «ριζοσπαστικό κέντρο» ακόμα και σε ζητήματα που δεν δεσμευόμασταν έξωθεν. Ήθελε και εν τέλει κατάφερε να μας απομακρύνει από τον κόσμο της εργασίας, τους φοιτητές τους συνταξιούχους τους μαχητές της ζωής για να καταλάβουμε το χώρο του κεντρώου τίποτα. Αυτό αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται και στα εκλογικά ποσοστά.

Θα μπορούσε να την εισπράξει εμπράκτως αυτή την ιστορική δικαίωση ο Γιώργος Παπανδρέου;
Το ζήτημα έχω ξαναπεί είναι η πολιτική δικαίωση της κυβέρνησης Παπανδρέου! Η αναγνώριση των πραγματικά ριζοσπαστικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που σε συνθήκες κρίσης απομάκρυναν βάρη από τους πολλούς και ανάγκασαν όσους λυμαίνονταν δημόσιο χρήμα εις βάρος της κοινωνίας να πληρώσουν.  Η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η νομοθέτηση για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ήταν μεταρρυθμίσεις που έκαναν τους έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν.

Όταν αυτές οι μεταρρυθμίσεις γίνουν γνωστές στην κοινωνία και αφομοιωθεί από ποια κυβέρνηση και ποιο Πρωθυπουργό έγιναν,  τότε θα έχει έρθει η πολιτική και ουσιαστικότερη δικαίωση.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ τουλάχιστον από τα συνεχή δημοσκοπικά ευρήματα δεν αποκομίζει ουσιαστικά κέρδη. Μήπως οι επιπτώσεις της πανδημίας λειτουργήσουν ως επιταχυντής πολιτικών διεργασιών;
Οι επιπτώσεις της πανδημίας λειτουργούν ως πολιτικοί επιταχυντές. Είναι προφανές από την γρήγορη φθορά της κυβέρνησης. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το γιατί αυτή η φθορά αντί να μετατίθεται στο Κίνημα Αλλαγής πάει στο ΔΞ/ΔΑ. Πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με την τυπολογία της αντιπολίτευσης μας η οποία πρέπει να αλλάξει. Οφείλουμε να γίνουμε πιο αιχμηροί και συγκρουσιακοί, πιο ασυνήθιστοι, μη προβλέψιμοι αλλά ωφέλιμοι στην αντιπολίτευση μας. Με την ΝΔ μας χωρίζει η άβυσσος.

Εμείς είμαστε με τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αυτή τα αντιστρατεύεται. Εμείς είμαστε με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές και τους μικρομεσαίους.
Η ΝΔ με τις τραπεζικές ελίτ, τα επιχειρηματικά ολιγοπώλιά που θέλουν να τσακίσουν την οικογενειακή επιχείρηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ασφαλιστική και εκπαιδευτική απορρύθμιση.  Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα στον λόγο μας και είναι και αυτά που μπορούν να μας διαχωρίσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καθώς θα «του την βγούμε από αριστερά». Το ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο δεν έχει καμία ουσία αν μόνοι μας το λέμε, μόνοι μας το ακούμε. Πρέπει να προκύπτει από την πολιτική μας και την σύγκρουση μας.

Η ταύτιση με σαφή πλην έμμεσο τρόπο της τρομοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του Καθηγητή Αλεβιζάτου προκάλεσε αίσθηση στους κύκλους της Κεντροαριστεράς. Κάποτε φωτογράφιζαν ως αρχηγό της 17Ν τον Ανδρέα Παπανδρέου… Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα; ή δεν έχουμε αντιληφθεί τους ρόλους στα παρασκήνια και συνεπώς την εξέλιξη του παιχνιδιού στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Πολύ απλά και σύντομα. Η ποινικοποίηση ή η ταύτιση των πολιτικών σου αντιπάλων με ποινικούς είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι η εκάστοτε κυβέρνηση ξύνει τον πάτο της πολιτικής ηθικής. Νομίζω ότι ο καθηγητής έκανε ένα γλωσσικό ατόπημα καθότι είναι γνώστης της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες θα ήταν σώφρον να διεκδικήσουν σε αυτές τις σκοτεινές εποχές την ηγεσία του νευραλγικού Κινήματος Αλλαγής;
Όταν φτάσει η ώρα για εκλογές στον Κίνημα Αλλαγής θα συζητηθούν όλα. Περιμένετε, μην βιάζεστε.

* Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι πρώην Υπουργός και Βουλευτής, Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υπ. βουλευτής Β΄ Αθήνας Δυτικού Τομέα, καθώς και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλεγγύης και του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε και δείτε τα 44 προηγούμενα άρθρα ή συνεντεύξεις του Μιχάλη Καρχιμάκη

Share.

Comments are closed.