Categories: Οικονομία

Το Deal του Αστακού – Ποιο επενδυτικό σχήμα αγοράζει το λιμάνι στο Πλατυγυάλι από τις Τράπεζες

Μετά από χρόνια άκαρπων προσπαθειών, το λιμάνι του Αστακού με τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις αλλάζει… ιδιοκτήτη καθώς οι τράπεζες βρήκαν την ανταπόκριση που αναζητούσαν στο «πωλητήριο» που είχαν βάλει.
Ειδικότερα, στα «χέρια» κοινοπραξίας εγχώριων και αραβικών ομίλων αναμένεται να καταλήξει η εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ και επί της ουσίας το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, μαζί με την όμορη βιομηχανική ζώνη. Ο λιμένας του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, ως γνωστόν, έχει περάσει υπό τον έλεγχο των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς εδώ και μερικά χρόνια, από το 2008, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου ΑΕΓΕΚ που είχε πουλήσει το project έναντι δανείων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο τράπεζες έχουν συμφωνήσει, με πρώτη την Alpha Bank, ενώ ακολούθησε και η Πειραιώς. Αγοραστής είναι κονσόρτσιουμ εταιρειών και φυσικών προσώπων, μεταξύ αυτών δύο μέτοχοι της Archirodon (όχι όμως ως εταιρεία), η A1 Yacht Trade (επαγγελματικές υπηρεσίες υποστήριξης γιοτ) και επενδυτικό fund από το Abu Dhabi. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επίκειται αλλαγή όρων χρήσης της έκτασης μέσω Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.), καθώς ο επενδυτής επιθυμεί να μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις σε τουριστικό project και σε βάση για mega yachts. Παράλληλα, βάσει του Π.Δ. εκτιμάται ότι θα επιτρέπονται και άλλες χρήσεις συμπληρωματικές του ελλιμενισμού (εμπορικές, τουριστικές κ.α.).

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου: Έλαβε το βραβείο ΕΜΥΑ 2024 στην Πορτογαλία – Είναι το τρίτο ελληνικό μουσείο με αυτή τη διάκριση

Καθώς οι τομείς των μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη διευρύνονται  και η σημασία του πολιτισμού…

1 ώρα ago

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δικαστήριο του Βόλου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως δικηγόρου σε…

2 ώρες ago

Οι «υπόγειες διαδρομές» του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Νέες αποκαλύψεις του Guardian

Μπορεί θεωρητικά η εμπλοκή του Ρομάν Αμπράμοβιτς με το ποδόσφαιρο να σταμάτησε πριν από περίπου 2…

7 ώρες ago

Xάρης Δούκας: Να αφυπνίσουμε την Ευρώπη

Το Μεγάλο Σάββατο, είχα την τύχη να συμμετάσχω στο Παρίσι σε μια συνάντηση δημάρχων σημαντικών…

8 ώρες ago

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.…

12 ώρες ago